Piščanec Natur Premium z zelišči v lastnem soku


Pripravite piščanca po receptu chefa Dejana Mastnaka.

  • Čas priprave 90 min

  • Zahtevnost še kar lahkotno

Sestavine:

1 kom piščanec (1,5 kg)
sol, poper
zeliščno maslo
0,1 l belo vino
sveža zelišča (timijan, rožmarin, pehtran, koriander)
0,1 kg šalotke-pora
0,1 kg zelenega gomolja
0,1 kg korenja
olje
1 kg mladega krompirja

Celega piščanca Natur Premium iz Perutnine Ptuj speremo pod hladno vodo in odstranimo ostanke perja.
S prsti odlepimo prsno kožo od mesa. Z zeliščnim maslom namažemo piščanca pod kožo. Začinimo ga s soljo in poprom ter v notranjost nasujemo malo šalotke, gomolj zelene, korenje, sveža zelišča (timijan, pehtran, rožmarin) in mariniramo cca. 2-4 ure v hladnem prostoru. Piščanca nabodemo na podstavek za peko, premažemo z malo olja in damo v ogret žar. Pečemo ga indirektno na 18-200° C. Če imamo vbodni termometer, zapičimo sondo v najdebelejši predel piščanca (med bedro in hrbtiščem) in nastavimo temperaturo (70° C). 
Reguliramo pretok zraka in s tem tudi uravnavamo temperaturo (kroženje) v žaru.
Med pečenjem lahko piščanca malo polivamo s sokom, ki se nabira v posodi.
Pečenega piščanca razkosamo in ponudimo gostom.
Kot prilogo postrežemo mlad pečen krompir, ki ga lahko pečemo skupaj s piščancem.

Nasvet:

Predno serviramo, vedno pustimo pečen kos mesa cca 3-5 min. na prostem da se sokovi v mesu umirijo, saj s tem ohranjamo sočnost mesa.

Metoda peke: žar, indirektno, uporaba stojala za peko piščanca, temperatura žara 180-200 °C