Piščanec v gobovi omaki

Ko si zaželite gurmanskih užitkov s piščančjim mesom v aromatične gobovi omaki. Da bo okus popoln, dodajte krompirjeve svaljke.

  • Zahtevnost kulinarični izziv

  • Tip glavne jedi

Količina: za 6 oseb

SESTAVINE:
6 piščančjih beder s kostmi
3 žlice sončničnega olja
7 dl piščančje jušne osnove
50 g masla
1 čebula
400 g očiščenih mešanih
gozdnih gob
3 dl suhega belega vina
3 dl sladke smetane
sol in poper

Piščančja bedra v sklepu razrežemo, da dobimo 6 stegen in 6 kračic.

Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. V veliki ponvi z neoprijemljivim dnom segrejemo olje in piščančja stegna pečemo na strani s kožo 8 do 10 minut, da se zlato rjavo obarvajo, nato jih preložimo v kozico, kjer jih bomo kuhali Kračice pečemo na vsaki strani približno 5 minut in tudi njih preložimo v kozico.

V kozico dolijemo piščančjo osnovo. Če je ni toliko, da bi pokrila meso, dolijemo malo vode. Zavremo, delno pokrijemo in kuhljamo na zelo nizki temperaturi 30 do 35 minut, da komaj vre.

Medtem ko se piščanec kuha, pobrišemo ostanek olja iz ponve in v njej segrejemo maslo. Dodamo čebulo in jo na nizki temperaturi pražimo približno 5 minut, da se zmehča in ne spremeni barve. Temperaturo povečamo in dodamo gobe. Pražimo jih 3 minute, da začnejo dišati. Dolijemo vino, ogenj povišamo na najvišjo temperaturo in pustimo močno vreti 6 do 8 minut, da se pokuhata dve tretjini tekočine. Ugasnemo ogenj in počakamo, da se piščanec skuha.

Ko je piščanec kuhan, tekočino vlijemo v ponev s čebulo, gobami in vinom, ponovno zavremo in spet pokuhamo dve tretjini tekočine, da dobimo gosto in sirupasto omako. Vanjo vlijemo sladko smetano, zavremo, solimo in popramo.
V omako vstavimo piščančje kose in jih v 2 do 3 minutah segrejemo. Pustimo jih še nekaj minut v omaki, nato jed postrežemo. Za prilogo lahko ponudimo krompirjeve svaljke.

Piščančja bedra

Kje kupiti