REJCI

Kegl Darko

Kegl Darko

NAŠA ZVEZDA 

Ob reki Muri v Podgorju pri Apačah stoji čudovita Kmetija Kegl. Naše skupno sodelovanje beleži 50 uspešnih let. Darka Kegl poznate z naših plakatov, embalaž, reklam. Je naša zvezda, ki označujejo najvišjo kakovost. Je odličen sodelavec, s katerim lažje dosegamo najvišje standarde. Zmeraj srčno nastopi kot pionir v vrsti inovativnih pristopov. Je prvi, kjer smo uvedli vrhunsko novost - piščancem prijazno rejo. Kmetija je skrbno opremljena in se lahko pohvali s tremi hlevi. V celoti so predani perutninarstvu. Ne znajo si predstavljati, da niso vzor najvišje kvalitete v svoji panogi v danem okolju. Že stremijo za novimi izzivi.

Naslov: Podgorje 29a, Apače

Kolar Ivan

Kolar Ivan

Naše skupno sodelovanje poteka že več kot 37 let. Ivan in Anica sta se v celoti odločila posvetiti delu na kmetiji, saj je dela veliko, še posebej če želiš delati kvalitetno in skrbno. Njune tri hčere so se odločile za življenje v mestu, a se z veseljem spominjajo življenja na kmetiji, ter se zelo rade vračajo domov. "Razlike pri novem načinu reje so res velike. Piščanci so živahni, lepše priraščajo. Več gibanja se kaže v drugačni konstituciji in drugačni teksturi mesa. To je takšno, kot smo ga poznali včasih pri domačih kokoših, ki so se pasle po dvorišču," pravi Anica Kolar. "Piščanci so tudi veliko bolj zdravi. Poglejte njihove noge, kako so zdrave, močne, kako igrive in poskočne so te živali. To kaže, da se dobro počutijo," dodaja njen mož Ivan.

Naslov: Drbetinci 10, Vitomarci

Šega Janko

Šega Janko

Na obronkih zelenega Pohorja stoji kmetija, ki jo vodi Janko Šega z družino. Ob čredi molzne živine in hlevu, polnem perutnine, Šegovim dela zlepa na zmanjka. Kljub natrpanemu delavniku, v katerem ni veliko časa za počitek, pa gospodar budno spremlja smernice na področju reje perutnine. Uvedba novega načina reje, ki v ospredje postavlja dobrobit živali, se mu zdi prava usmeritev. "Mislim, da bodo taki hlevi v prihodnosti postali standardi. Živalim so zagotovljeni sonce, svež zrak, gibanje, kakovostno nastilje, notranji elementi pa poskrbijo še za dodatno obogatitev njihovega življenjskega okolja. Ta višja kakovost se pozna celostno, tudi na končnih izdelkih, in mislim, da jo potrošniki že prepoznajo. Prav zato smo se piščancem prijazni reji zavezali dolgoročno," pojasnjuje Janko Šega.

Naslov: Turiška vas na Pohorju 7, Zgornja Ložnica

Slodnjak Marjan

Slodnjak Marjan

Že več kot 35 let v prekrasni Brezovici ob Polenšaku družina Slodnjak posveča svoje življenje perutninarstvu. Hitro so spoznali prednosti piščancem prijazne reje in se odločili za posodobitev, ki jim je prinesla še več elana za delo. Kmetija visoke standarde reje dosega tudi pri govedoreji, kar odraža njihov trud po doseganju vzreje visoko kakovostnega mesa.

Naslov: Brezovci 8, Polenšak

Hercog Mateja

Hercog Mateja

Vsi poznamo čudovito nižinsko podeželsko pokrajino ob gradu Hrastovec. Tam boste zlahka odkrili kmetijo Hercog, ki jo krasita dva lepo urejena objekta. Zraven perutninarstva, se družina ljubiteljsko ukvarja s konjerejo. 38 letno sodelovanje s Perutnino Ptuj nakazuje na uspešno sodelovanje, ki je z nadgradnjo s piščancem prijazno rejo samo še potrdila željo po odličnosti. 

Naslov: Vinička vas 34, Lenart

Farma Boreci, Perutninarska zadruga Ptuj z.o.o.

Farma Boreci, Perutninarska zadruga Ptuj z.o.o.

Stanko Jurkovič že desetletje v mirnem okolju sredi mešanega gozda poskuša v osmih objektih pričarati najboljše pogoje za rejo piščancev. Tako je z veseljem sprejel odločitev Perutninarske zadruge, da se med prvimi rejci Perutnine Ptuj standardizirajo za piščancem prijazno rejo. Stanko je prepričan, da več gibanja piščancev, manj piščancev v hlevu in izhodi piščancev na svež zrak izjemno izboljšajo pogoje reje. Na farmi Boreci se ukvarjajo samo s piščančjo rejo. 

Naslov: Boreci

Naslov PZP z.o.o.: Spodnja Hajdina 17, Hajdina

Urbanič Janez

Urbanič Janez

Mladi gospodar Janez je prevzel vodenje kmetije in zavzeto posodobil rejo piščancev na standard piščancem prijazno rejo. Delo na kmetiji je pestro, saj se že leta opredeljujejo kot mešana kmetija. Ukvarjajo se tudi s prašičerejo. Kmetija šteje 38 let sodelovanja s Perutnino Ptuj.

Naslov: Zgornja Ščavnica 108, Sv. Ana v Slovenskih goricah

Meško Roman

Meško Roman

Pri obisku na Meškovi kmetiji boste takoj prepoznali ljubiteljsko ljubezen do vrtnarjenja, ki dopolni njihovo poljedelsko dejavnost. Zraven govedoreje so že več kot 45 let so prepoznani po perutninarstvu. Takoj so pristopili k sodobnemu načinu piščancem prijazne reje in potrjujejo prednosti tovrstne reje. 

Naslov: Vičanci 32, Velika Nedelja

Slatinšek Oskar

Slatinšek Oskar

Kmetija Slatinšek se nahaja v Logarski dolini. Kmetijo obkrožajo gozdovi in neokrnjena narava. Čudovita gozdna pokrajina omogoča idealne pogoje za vzrejo govedi in perutninarstva. Oskar je kot dober gospodar takoj ovrednotil prednosti piščancem prijazne reje in posodobil hlev. Potrjuje boljše počutje piščancev in lažji nadzor. Zadovoljen je nad izboljšano kakovostjo mesa. Pri delu mu pomaga žena. Beležijo 37 let sodelovanja s Perutnino Ptuj in se veselijo nadaljnjega sodelovanja.

Naslov: Cesta v Savino 5, Ljubno ob Savinji

Frešer Ivan

Frešer Ivan

Lahka dostopnost do kmetije in čudoviti pogledi na Pohorje navdihujejo vsakodnevno delo Frešerjevih. Vodenje je v zadnjih letih prevzel mlajši Ivan, ki je tudi najmlajši sin. Pri svojem delu neizmerno uživa. 24 ur je vpet v dogajanje, ki se ustvarja v hlevu, ki ima dve nadstropji. Želi omogočati idealne pogoje za nadstandardno rejo. Oče še vedno zelo rad pristopi k delu, kot tudi njegova mlada žena. Na kmetiji trenutno vlada prijetno pričakovanje, saj se skupaj z Ivanom veselijo prihoda njegovega tretjega otroka. Na življenje gledajo pozitivno. 

Ponosni so, da so med prvimi rejci, ki so se odločili za piščancem prijazno rejo.

Naslov: Vrhole 46 a, Zgornja Ložnica

Kolar Marjeta

Kolar Marjeta

Marjeta in Anton Kolar imata ogromno posest in veliko družino. Imata 5 hčera, ki jima rade pomagajo pri delu. Ukvarjajo se z govedorejo, piščančjo rejo in vinogradništvom. Že nekaj let so prepoznani tudi po Kmečkem turizmu, saj se dober glas hitro razširi med ljudmi. Vedno so veseli gostov. Najmlajša hčerka Veronika bo v nekaj letih prevzela vodenje kmetije in že zdaj napoveduje širitev z dodatnim hlevom s piščancem prijazno rejo. Prednosti piščancem prijazne reje opiše Marjeta Kolar "To je to. To je življenje za piščance. Tako, kot mora biti. Imajo več prostora, več se gibajo, so na prostem zraku, imajo boljšo hrano. Prav vidiš, kako uživajo." Hitro prepoznaš, da to družino označuje krepost in dobra volja. Kljub 45 glavam goveda, hlevu piščancem, 11000 trsom, vodenju kmečkega turizma, dajejo občutek brezskrbnosti. Delo jih krepi in osrečuje. Zelo prijetna družina.

Naslov: Pletovarje 9, Dramlje

Belšak Primož

Belšak Primož

Pri Belšakovih že 6 let kmetijo vodi najmlajši sin Primož, kar se pozna po sodobnih prijemih pri delu v hlevih. Računalničar po poklicu je celotno dogajanje prenesel na računalniško spremljanje in izjemno olajšal stalni nadzor. Primož pri svojem trenutnem delu obožuje, da je sam svoj "gospodar časa" in si delo razporeja tekom dneva kot mu najbolj ustreza. Za nov način vzreje so se posledično odločili, ko so morali hlev obnoviti. Razširitev hleva z zunanjo teraso, kjer se piščanci lahko prosto gibajo, ocenjujejo kot odlično investicijo. Piščanci so več gibajo, so več na svetlobi, kar se odraža na bolj čvrstem mesu.

Naslov: Gorenjski vrh 31 a, Zavrč

Dobaj Tomaž

Dobaj Tomaž

Kmetija se nahaja v čudovitem naravnem okolju blizu mejnega prehoda Jurij, kar so Dobajevi izkoristili tako za odlično vzrejo perutnine po standardu piščancem prijazne reje. V neposredni bližini zunanje hlevske terase žubori potoček, ki se zliva v prečudovit gozd, ki navdaja okolico z mirom. Lokacija deluje kot zdravilna točka, kar se pozna na sproščenosti piščancev, ki so zdravi. Že 5 let kmetijo vodi 46 letni Tomaž Dobaj, ki je nasledil očeta Ivana. Tomaž s svojo skrbnostjo in navdušenostjo nad raznolikim vsakdanjikom poskrbi za navdušenost nad novim načinom vzreje. "Vse skupaj je bolj živahno za živali, več gibanja, naravna svetloba. Prej si odprl vrata hleva, pa si imel občutek, da so piščanci v stresu, sedaj so sproščeni, veseli, radovedni."

S Perutnino Ptuj jih veže več kot 38 let sodelovanja. Ob ponudbi, da rejo izboljšajo na standard piščancem prijazna reja, niso imeli nobenih pomislekov. Takoj so prepoznali prednosti in nujo, ki jo sodoben potrošnik pričakuje oziroma zahteva. 

Naslov: Jurski vrh 22, Zgornja Kungota

Jurkovič Davorin

Jurkovič Davorin

Davorin je pred 4 leti prevzel vodenje kmetije, čeprav je v delo vpet že dvanajst let. Zadnji od petih otrok je poskrbel za tradicijo, ki so ji Jurkoviči so predani že 37 let. Oba hleva sta v celoti prenovljena, zunanja terasa se bohoti z bogato leseno strukturo. Pogledi se razprostirajo proti bližnjemu gozdu. "Piščanci sedaj, ko je nova reja, dosti lažje rastejo, ker jih je manj. Bolje se počutijo zaradi nastilja. Davorinu v največji meri še zmeraj pomagata starša, žena pa se je odločila, da se družina preseli v Prekmurje k njenim staršem. Davorin izjemno uživa v vsakdanjiku med dvema krajema. Ljubezen do dela pa vztrajno prenaša na svojega 9 letnega sina.

Naslov: Stanetinci 46, Sv. Jurij ob Ščavnici

Gregorec Martin

Gregorec Martin

42 letni Martin je ponosen na moderno urejen hlev, ki je postavljen v prekrasno okolico Janežovskega vrha. Kmetijo, če ji zaradi lepega videza še lahko tako rečemo, je prevzel pred 4 leti od svojega očeta Antona. Večina del opravi sam, razen pred hlevitvijo, ko se mu pri delu pridruži celotna družina, oče Anton, mama Alenka, žena Vlatka, najstarejši sin ter 15 in 12 letni hčerki.

Martin kot največjo prednost piščancem prijazne reje izpostavi svetlobo. "Veliko bolj svetlo je v hlevu. Čisto drug občutek, ko je sedaj vstopiš v hlev in skozi okna sije dnevna svetloba. Piščanci so veseli. Odlično se odzivajo na izhode na zunanjo teraso. Zelo pozitivna sprememba proti prejšnjim razmeram, ko so bili, kot v bunkerju."

Družini je všeč, da jim delo omogoča veliko skupnega preživljanja časa.

"Najrajši smo doma. Zapečkarji smo."


Naslov: Janežovski vrh 48 a, Destrnik

 

Kušar Simon

Kušar Simon

30 letni Simon je vodenje kmetije prevzel od svoje babice leta 2011. Zaradi očetove smrti je Simon moral preskočiti lahkotnost študentskih let, ter ob študiju poprijeti tudi za delo na kmetiji. Zraven 2 hlevov s piščancem prijazno rejo, vsakodnevno poskrbi za 40 glav goveda. V veliko pomoč sta mu mama in babice. Kot glavno prednost piščancem prijazne reje podaja, da imajo piščanci več prostora in bolj izenačeno rastejo, se več gibajo…


Na kmetiji je trenutno veliko pričakovanje in veselje, saj je Simonova žena noseča.


Naslov: Križni Vrh 23, Laporje

Krabonja Peter

Naslov: Sodinci 28, Velika Nedelja

Doberšek Anita

Doberšek Anita

Doberškovi so že od leta 1975 zapisani piščančje reji. Hlev, ki je postavljen stran od naseljenega predala Rač, je nevsiljiv in celotna kmetija deluje preprosto. Anita je vodenje kmetije prevzela po očetovi smrti in ponosno pove, da je tudi njena tridesetletna hčerka že pripravljena na prevzem. Anita se odlično razume s hčerino družino, ki je svoj topli dom na kmetiji povečala z dodatno zgrajenimi prostori. Veliko časa preživijo skupaj. Radi kolesarijo, hodijo na sprehode. Polti se odpravijo na morje in pozimi v toplice. Ob obilici trdega dela, si znajo privoščiti tudi sprostitev, kar jih še dodatno spodbuja za nadaljnje delo. Hčerin mož Stanko je zaposlen, a zelo rad pomaga. Veseli so, da so se pustili prepričati za nov način reje. "Piščanci se bolje počutijo, vse je bolj dinamično, več se gibajo. Najpomembnejše je, da je manj veterinarskih pregledov, piščanci so veliko bolj zdravi."

Delo zna biti stresno, posebej, ko je treba večkrat vstati ponoči in izvajati nadzor, a celotna družina ceni prednost, ki jo prinaša delo na domu. 

Naslov: Cesta talcev 83, Rače

Braček Ivan

Braček Ivan

Bračekovi se s kmetijstvom ukvarjajo že od leta 1989. Pred 29 leti je vodenje kmetije prevzel Ivan. Njihova glavna dejavnost je govedoreja, ki jo prijetno dopolnjujejo z drugimi dejavnostmi, saj vsi v družini zelo radi delajo. Ivanova žena Marija je ponosna, da so klasična slovenska kmetija, kjer znajo vsi sodelovati in jih poganja mladostna zagnanost mlade trojice, sina Uroša in dveh hčera. 22 letni Uroš bo v nekaj letih prevzel kmetijo in zagotovo poskrbel za še več sodobnosti pri vzreji PPR piščancev. 

 

Naslov: Hvaletinci 13, Vitomarci

Ramot Branko

Ramot Branko

Ramotove povezuje skupna naklonjenost do dela. "Radi delamo. Vsi v družini." Kmetijo že 25 let vodi in ureja Branko, ki bo v naslednjih letih predal vodenje svojemu najmlajšemu sinu. Kljub temu, da je njihova glavna dejavnost govedoreja, so predani piščančji reji po standardu PPR. Radi bi dogradili še 1 hlev. Z novim načinom reje so zelo zadovoljni, saj zaznavajo boljše počutje živali, zaradi manjše gostote živali. Vse se odvija bolj dinamično.

Njihova kmetija je na čudoviti lokaciji sredi širnih gozdov in prečudovitih hribčkov. So zamaknjeni z glavne ceste, skorajda skriti v idilični okolici. 

 

Naslov: Preloge 5, Zgornja Ložnica

Grubelnik Zvonko

Grubelnik Zvonko

Grubelnik Zvonko z ženo Janjo v prečudoviti pohorski naravi ob potočku, gozdu, na izredno svežem zraku, poskrbi za odlične pogoje PPR piščančje reje. Hlev je sodobno urejen. Lep objekt se zliva v naravno okolice, kjer žuborenje potoka vse skupaj še obogati. Zvonko ima pri delu zelo pridnega in zvestega pomočnika, svojega psa labradorca Labija. Labi ima razvit izjemen občutek za večerno spravljanje piščancev iz zunanje terase nazaj v hlev. Zvonko opiše, kako se je vsak dan potrebno potruditi, da piščanci lepo gredo nazaj v hlev: "Biti moraš točen, vsak dan ob isti uri. Če zamudiš, že več niso voljni iti nazaj v hlev. Piščanci so zelo radi zunaj. Prija jim svež zrak. Vidiš, kako so zadovoljni." Poudari: "Radi gredo ven." 

Pri delu mu tudi pomagata 26 letna sinova, dvojčka, ki pa sta trenutno v Kanadi.

 

Naslov: Lehen na Pohorju 2, Podvelka

Pevec Robert

Pevec Robert

Mlada družina s tremi otroci je v celoti predana prijetnostim življenja na kmetiji. Robert je vodenje kmetije prevzel leta 2002 od svojega očeta. Glavna dejavnost ostaja govedoreja. Kmetija šteje že 44 let. Na kmetiji je od vsega začetka piščančja reja.

Veseli so, da so se odločili za PPR rejo. "Manj piščancev v hlevu, ki so bolj živahni. Boljši pogoji za delo, večja preglednost, možnost izpusta. To je le nekaj prednosti," potrjuje Robert.

 

Naslov: Slatina pri Ponikvi 10, Ponikva

Fornezzi Jože

Fornezzi Jože

Fornezzi Jože se je z rejo piščancev pričel ukvarjati leta 2004, ko je dejavnost prevzel od očeta. Takoj ob uvedbi standarda PPR se je odločil za nov način reje, saj kmetija leži v neokrnjeni naravi v osrčju Pohorskih gozdov. Naravna okolica, ki jo omejujejo strmine in gozdovi odrejajo delo na manjši in visoko kvalitetni vzreji. 

"Glavna prednost PPR reje je manjša gostota piščancev na m² v hlevu. Piščanci se bolje počutijo, ker imajo več prostora za gibanje. Prednost je tudi v naravni svetlobi in v večji količini svežega zraka. Posledično so lepši prirastki."

 

Naslov: Zgornji Lehen na Pohorju 30, Ribnica na Pohorju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pučko Ivan

Pučko Ivan

Naslov: Vitomarci 42c, Vitomarci

Majcen

Majcen

Naslov: Brunšvik 55, Rače

Podgoršek Ana

Podgoršek Ana

Naslov: Formin 54 a, Gorišnica