Spomladanski pečen piščanec

Za posebej okusno pomlad smo pripravili odličen velikonočni recept za pečenega piščanca, h kateremu se prileže kakšna spomladanska solata, recimo regrat, ki ga lahko popestrimo s cvetovi vijolic in trobentic.

  • Čas priprave 2 h

  • Zahtevnost kulinarični izziv

  • Tip Velika noč

SESTAVINE:
1,6-kilogramski piščanec
50 g zmehčanega masla
500 g manjšega mladega krompirja
1 žlica oljčnega olja
150 g manjšega mladega korenja
150 g oluščenega mladega boba
100 g graha
sol in poper
pest grobo nasekljanih zelišč
(meta, pehtran, peteršilj,
drobnjak ...) za posip

PRIPRAVA
1. Pečico segrejemo na 200 °C. Celega očiščenega piščanca položimo v dovolj velik pekač. Na prsnem delu ločimo kožo od mesa tako, da prste potisnemo pod kožo in jo previdno dvignemo. Pod kožo damo nekaj zmehčanega masla in ga razporedimo po mesu tako, da ne poškodujemo kože. S preostalim maslom premažemo zunanjost piščanca. Dobro začinimo s soljo in poprom in ga pečemo pol ure.
2. Krompir operemo, ga prelijemo z oljem in dobro začinimo s soljo ter poprom. Priložimo ga v pekač k piščancu, ko se ta že pol ure peče. Krompir prelijemo s sokom, ki je nastal pri peki piščanca, in pekač postavimo v pečico za naslednje pol ure.
3. Korenje operemo, ostrgamo ali olupimo in po polurni peki dodamo piščancu. Vse skupaj pečemo še 20 minut.
4. Nato preverimo, ali je piščanec pečen. Zabodemo ga v stegno, in če iz njega priteče bister sok, je pečen. V pekač damo še bob in grah ter pečemo še 5 minut. Vse skupaj vzamemo iz pečice in ohlapno prekrijemo z aluminijasto folijo. Pustimo počivati 10 minut, nato jed posujemo s svežimi zelišči in jo ponudimo.

 

Natur Premium piščanec z dodano drobovino

Kje kupiti