Piščanec s hrenovo omako

Za praznike ne bomo jedli samo velikonočnega zajtrka, ampak bo treba skuhati tudi kakšno kosilo – v prazničnem duhu naj bo to piščanec, ki je tudi eden od velikonočnih simbolov in v praznično izobilje vnese nekaj lahkotnosti. Tokrat v odlični kombinaciji s hrenom, ki je v tem času zanesljivo pri roki.

 

 

  • Čas priprave 1,5 h

  • Zahtevnost kulinarični izziv

  • Tip Velika noč

SESTAVINE:
1 večje piščančje prsi s kožo
sol
oljčno olje
hrenova omaka
1 dl suhega belega vina
sol in poper
2 dl sladke smetane
3 žlice hladnega masla
2 žlici sesekljanega peteršilja
5 žlic sveže naribanega hrena
1 limona

 

SESTAVINE ZA PRAŽEN KROMPIR:
1 kg majhnega krompirja
100 g ptujskega lüka*
0,8 dl olja ali masti
zajemalka goveje jušne osnove ali juhe
sol in poper, peteršilj za posip

PRIPRAVA
1. Piščančje prsi vzamemo iz hladilnika uro pred pripravo, jih razrežemo na 4 kose in solimo. Medtem pečico segrejemo na 180 °C.
2. Veliko težko nepregorno ponev pristavimo na štedilnik pri srednji temperaturi. Piščanca premažemo z oljem in ga položimo v ponev s kožo navzdol. Pečemo ga 6 minut, da se koža hrustljavo zapeče, nato ga obrnemo in pečemo še 6 minut. Piščanca nato postavimo v o greto p ečico in ga pečemo še 10 minut.
3. Piščanca vzamemo iz pečice, ga preložimo na krožnik in shranimo na toplo. Pripravimo omako: vino vlijemo v ponev, v kateri smo pekli piščanca, in dobro postrgamo dno. Dodamo dober ščep soli in smetano ter pustimo, da 2 minuti močno vre, nato temperaturo zmanjšamo na srednjo in postopoma po koščkih dodajamo maslo ter stepamo.
4. Ponev odstavimo, dodamo peteršilj in hren ter začinimo s soljo, poprom in kančkom limonovega soka. Piščanca obilno polijemo s hrenovo omako in takoj postrežemo. Zraven se prileže pražen krompir.

 

PRAŽEN KROMPIR

PRIPRAVA

1. Krompir v s lani v odi s kuhamo v lupini. Ohladimo ga, olupimo in narežemo na rezine. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo.
2. V ponvi segrejemo olje ali mast in na maščobi zarumenimo čebulo. Dodamo krompir in ga pražimo najprej na nižji temperaturi, proti koncu pa temperaturo zvišamo. Vmes ga solimo in popramo. Med praženjem ga obračamo, na koncu pa prilijemo govejo juho, še enkrat prepražimo in odstavimo. Pred postrežbo krompir potresemo s sesekljanim peteršiljem.

* Ptujski lük je rdeča čebula, ki jo gojijo na Ptujskem polju in ima zaščiteno geografsko označbo. Če ga nimate, lahko vzamete drugo rdečo.