Ocvrti piščanec malo drugače

Že veste, v čem je skrivnost popolnega ocvrtega piščanca? Mi ga najprej skuhamo v mleku, ohladimo, povaljamo v moki, jajcu in drobtinah, ter šele nato ocvremo.

  • Čas priprave 45 min

  • Zahtevnost še kar lahkotno

  • Tip miklavževo

Sestavine:

OCVRTI PIŠČANEC

1 kg piščančjega mesa, temnega in belega, s kostmi
7 dl mleka
sol
bela ostra moka, jajca in kruhove drobtine za paniranje
maščoba za cvrenje

FIŽOL S SUHIM SADJEM

240 g suhega rjavega fižola
100 g suhih jabolčnih krhljev
100 g suhih hrušk
sol

SMETANOV KROMPIR Z DROBNJAKOM

800 g krompirja
200 g čebule
40 g masla
3 dl sladke smetane
maslena kocka
40 g naribanega ementalca
drobnjak
sol in mleti beli poper

OCVRTI PIŠČANEC

Piščancu očistimo odvečno maščobo in kožo. Nasekamo ga na primerno velike kose. Piščančje kose s kostmi najprej kuhamo v osoljenem mleku 10 do 15 minut, odvisno od velikosti, nato meso odcedimo in ga nekoliko ohladimo. Povaljamo ga v moki, razžvrkljanih jajcih in drobtinah. Piščanca cvremo v olju pri temperaturi 180 °C le 5 minut.

Ponudimo ga s fižolom, ki smo ga skuhali s suhimi jabolčnimi krhlji in hruškami, ter s krompirjem, ki smo ga zapekli s smetanovo omaku z drobnjakom in naribanim sirom.

FIŽOL S SUHIM SADJEM

Fižol preberemo, operemo in namočimo v vodi čez noč. Naslednji dan ga zavremo, odcedimo, zalijemo s svežo vodo in damo kuhat. Ko je kuhan do treh četrtin, ga solimo in mu dodamo suho sadje, nato kuhamo še toliko, da se vse zmehča. Če je vode preveč, jo odlijemo, a jed naj ne bo pregosta.

SMETANOV KROMPIR Z DROBNJAKOM

Olupljen krompir narežemo na kolute, debele pol centimetra. Posebej na maslu ovenemo na lističe narezano čebulo. K čebuli dodamo krompir, zalijemo s sladko smetano, solimo, popramo, po potrebi dolijemo malo vode in krompir skuhamo do treh četrtin. Krompir odcedimo, pri čemer smetanovo omako prihranimo, in ga preložimo v ognjevarno posodo. Smetanovo omako zmešamo z narezanim drobnjakom, zgostimo z malo maslene kocke, po potrebi še solimo in popramo. Prelijemo po krompirju, potresemo z naribanim sirom in zapečemo v pečici, ogreti na 200 °C, da se po vrhu zlato obarva..

 

Ocvrti piščanec malo drugače

Sestavine: - 1 kg piščančjega mesa, temnega in belega, s kostmi, - 7 dl mleka, - sol, - bela ostra moka, jajca in kruhove drobtine za paniranje, - maščoba za cvrenje, - 240 g suhega rjavega fižola, - 100 g suhih jabolčnih krhljev, - 100 g suhih hrušk, - 800 g krompirja, - 200 g čebule, - 40 g masla, - 3 dl sladke smetane, - maslena kocka, - 40 g naribanega ementalca, - drobnjak, - mleti beli poper