Nadevan izkoščičen Martinov piščanec

Prava jed za martinovo. S slastnim nadevom polnjen piščanec, poleg pa seveda ne smejo manjkati mlinci in rdeče zelje ter pečen kostanj.

  • Čas priprave 2,5 h

  • Zahtevnost kulinarični izziv

  • Tip martinovo

Sestavine

MARTINOV PIŠČANEC

1 piščanec, težak pribl. 1,5–2 kg
Nadev
300 g piščančjih stegen brez kože in kosti
50 g sesekljane rdeče čebule
1 sesekljan strok česna
1 žlica olja
1 jajce
100 g belega kruha
1 dl sladke smetane
80 g orehovih jedrc
100 g šampinjonov iz slanice
80 g kuhanega korenja
sol in mleti poper
100–150 g dimljene slanine, narezane na tanke rezine
jušna zelenjava (čebula, korenje, por, zelena, koleraba …),
2 dl kokošje juhe in 1 dl belega vina za pekač
1 žlica jedilnega škroba (po potrebi)

MLINCI

240 g bele moke
2 jajci
sol
voda
40 g gorenjske zaseke
1 dl sladke smetane

RDEČE VINSKO ZELJE

400 g rdečega zelja (brez kocena)
40 g dimljene slanine
80 g jabolka
2 dl olja
10 g sladkorja
sol
2 dl rdečega vina

MARTINOV PIŠČANEC

Za nadev v ponvi na olju zlato rumeno popražimo sesekljano čebulo in česen. 100 g piščančjega stegna zmiksamo z jajcem, preostalo meso narežemo na kocke in solimo. Mletemu mesu dodamo beli kruh, ki smo ga namočili v sladki smetani, solimo, popramo, primešamo orehe, šampinjone, na kocke narezano kuhano korenje, prepraženo čebulo in česen ter preostalo meso piščančjih stegen. Nadev dobro premešamo. Celega piščanca operemo in dobro osušimo. Na hrbtni strani po dolžini prerežemo kožo, z nožem odstranimo hrbtenico in prsne kosti, kosti v bedrih pa pustimo. Meso sploščimo, solimo in po sredini nadevamo s pripravljenim nadevom. Obe strani mesa dvignemo in oblikujemo piščanca. Po zunanji strani čez prsi položimo na tanke rezine narezano dimljeno slanino in povežemo z vrvico. Piščanca položimo v pekač ter dodamo juho, vino in na kose narezano jušno zelenjavo. Piščanca pečemo pri temperaturi 170 °C do 180 °C približno eno uro do uro in pol. Med peko ga občasno polijemo s tekočino iz pekača in po potrebi dolivamo vodo. Pečenega vzamemo iz pekača, mu odstranimo vrvico in ga za pol ure postavimo na toplo. Omaki, ki je nastala pri pečenju, odstranimo maščobo. Po potrebi omako zgostimo z žlico jedilnega škroba, ki smo ga gladko zmešali z malo hladne vode, in dobro prevremo. Pečenega piščanca razrežemo, razsekamo in ga razdelimo tako, da je v vsaki porciji kos belega mesa z nadevom in koščki beder. Ponudimo z rdečim zeljem, mlinci, pečenim kostanjem in omako.

MLINCI

Pečico segrejemo na 220 °C. Iz moke, jajc, soli in vode zgnetemo nekoliko trše vlečeno testo, ga tanko razvaljamo kot za rezance (približno 2 mm), večkrat prebodemo in v vroči pečici pečemo kakih 5 minut, da se obarva svetlo rjavo. Pečene mlince razlomimo in jih nekaj minut kuhamo v vreli slani vodi, da se zmehčajo, nato jih odcedimo. Prepražimo jih na stopljeni zaseki, zalijemo s sladko smetano in solimo.

RDEČE VINSKO ZELJE

Rdeče zelje narežemo na tanke in ne predolge rezance. Slanino narežemo na tanke rezance, jabolko olupimo in naribamo. V kozici na olju svetlo karameliziramo sladkor, dodamo slanino in jabolko. Malo popražimo, dodamo narezano rdeče zelje, solimo in zalijemo z rdečim vinom. Dušimo le toliko, da je zelje še čvrsto na ugriz. Če je potrebno, med dušenjem dolivamo vodo.

KOSTANJ IZ PEČICE

Pečico segrejemo na 250 °C. Kostanj z nožem zarežemo vodoravno po sredini trebuščka, in sicer tako globoko, da prerežemo lupino in kožico pod njo, kajti tako se pri peki obe lepo razpreta in kostanj laže luščimo. Zarezane kostanje razprostremo na pekač, jih poškropimo z vodo in pečemo 10 minut, nato premešamo, ponovno poškropimo z vodo, temperaturo zmanjšamo na 200 °C in pečemo še 10 do 10 minut, odvisno od velikosti kostanjev.

PP piščanec

Kje kupiti

Nadevan izkoščičen Martinov piščanec

Sestavine: - 1 piščanec, težak pribl. 1,5–2 kg, - 300 g piščančjih stegen brez kože in kosti, - 50 g sesekljane rdeče čebule, - 1 sesekljan strok česna, - 1 žlica olja, - 1 jajce, - 100 g belega kruha, - 1 dl sladke smetane, - 80 g orehovih jedrc, - 100 g šampinjonov iz slanice, - 80 g kuhanega korenja, - sol in mleti poper, - 100–150 g dimljene slanine, narezane na tanke rezine, - jušna zelenjava (čebula, korenje, por, zelena, koleraba …), - 2 dl kokošje juhe in 1 dl belega vina za pekač, - 1 žlica jedilnega škroba (po potrebi) - 240 g bele moke, - 2 jajci, - voda, - 40 g gorenjske zaseke, - 1 dl sladke smetane, - 400 g rdečega zelja (brez kocena), - 40 g dimljene slanine, - 80 g jabolka, - 2 dl olja, - 10 g sladkorja, - 2 dl rdečega vina