Kokoš v rdečem vinu

Preizkusite stari francoski recept za okusno mesno jed. In ne pozabite, da je meso potrebno marinirati v vinu že dan poprej.

  • Čas priprave 3 h

  • Zahtevnost kulinarični izziv

  • Tip martinovo

Sestavine

800 g kokoši, razkosane
200 g jušne zelenjave (peteršilj, korenje, čebula, česen)
timijan in rožmarin
7 dl namiznega rdečega vina
1 dl olja
50 g paradižnikove mezge
20 g moke
maslena kocka (po potrebi)*
sol in mleti poper
portsko vino
120 g tankih rezin dimljene slanine
120 g majhnih šampinjonov (samo klobučki)
120 g šalotke ali srebrne čebulice
1 žlica sladkorja
olje za praženje
sesekljan peteršilj za okras

Kose mesa očistimo, jušno zelenjavo narežemo na kose. Meso mariniramo z jušno zelenjavo, zelišči in rdečim vinom 12 ur. Pečico segrejemo na 140 °C. Meso vzamemo iz marinade, zelenjavo pa odcedimo (vino prihranimo). Meso osušimo, solimo, popramo in opečemo v kozici na vročem olju, nato ga poberemo iz kozice in na istem olju pražimo odcejeno zelenjavo z zelišči, dodamo paradižnikovo mezgo in pražimo toliko časa, da tekočina izpari, paradižnikova mezga pa rahlo potemni. Pomokamo, zalijemo s prihranjenim vinom od marinade, dosolimo, kuhamo 10 minut in omako prelijemo po mesu, ki smo ga preložili v nepregorno kozico s pokrovom. Postavimo v ogreto pečico in pokrito dušimo eno uro in pol. Dušeno meso vzamemo iz omake. Omako precedimo in po potrebi zgostimo z masleno kocko ter popravimo okus s soljo, mletim poprom in portskih vinom.

Dimljeno slanino popečemo v ponvi.Poberemo jo iz ponve, vanjo dodamo malo olja, na njem popražimo še šampinjone in jih solimo. Za šalotko v ponvi pražimo sladkor, da začne karamelizirati, nato dodamo cele šalotke ali čebulice, pomešamo, da se vse lepo prevlečejo s karamelo, in kuhamo približno 5 minut. Kokoš damo na servirni krožnik, prelijemo z omako in obložimo s popečeno slanino, šampinjoni in šalotko. Ponudimo s krompirjevim kipnikom in preostalo omako.

*Maslena kocka je mešanica masla in enake količine moke (vgnetemo jo v maslo), s katero na hitro zgostimo jed in ji obogatimo okus.

Kokoš v rdečem vinu

Sestavine: - 800 g kokoši, razkosane, - 200 g jušne zelenjave (peteršilj, korenje, čebula, česen), - timijan in rožmarin, - 7 dl namiznega rdečega vina, - 1 dl olja, - 50 g paradižnikove mezge, - 20 g moke, - maslena kocka (po potrebi), - sol in mleti poper, - portsko vino, - 120 g tankih rezin dimljene slanine, - 120 g majhnih šampinjonov (samo klobučki), - 120 g šalotke ali srebrne čebulice, - 1 žlica sladkorja, - olje za praženje, - sesekljan peteršilj za okras