Hrustava Ptujska posebna in puranji šink z oreščki

Iz posebne salame in šinka lahko spečete prav poseben prigrizek z oreščki, ki ga obožujejo odrasli in otroci. Odrasli ga za bolj pikanten okus lahko posujejo s čilijem.

  • Čas priprave 60 min

  • Zahtevnost še kar lahkotno

  • Tip silvestrovo

Sestavine

100 g indijskih oreščkov
100 g mandljev ali lešnikov
1 beljak
1 žlička rjavega sladkorja
po ½ žličke soli, kajenskega popra, mletega cimeta in mlete kumine
4 rezine ptujske posebne
4 rezine puranjega šinka
1 žlica rjavega sladkorja

Pečico (najbolje ventilatorsko) segrejemo na 180 °C. Beljak s sladkorjem stepemo v ne pregost sneg, vanj vsujemo indijske oreške in mandlje in/ali lešnike ter vse začimbe (sol, kajenski poper, cimet,kumina). Vse skupaj dobro premešamo. Maso stresemo v pekač, obložen s papirjem za peko, in damo v pečico. Počakamo približno 10 do 15 minut, da se masa dobro presuši. Vzamemo iz pečice in razlomimo na posamezne oreščke. V pečico nato damo še rezine ptujske posebne in puranjega šinka, oboje posuto z žlico rjavega sladkorja. V pečici pustimo kakšnih 10 do 15 minut pri temperaturi 180 °C, da se rezine popečejo oziroma presušijo. Nato jih vzamemo iz pečice, položimo na rešetko in pustimo, da se ohladijo. Ko so dovolj trde, jih narežemo na koščke v velikosti oreščkov in jih primešamo k že pripravljeni mešanici indijskih oreščkov, mandljev ali lešnikov. Ponudimo kot prigrizek k pivu, vinu, kuhanemu vinu ali pa kar tako. Ta prigrizek imajo radi tudi otroci. Če želimo pikantnejši prigrizek, ga na koncu izdatno posujemo še s čilijem ali drugo pekočo začimbo.

Hrustava Ptujska posebna in puranji šink z oreščki

Sestavine: - 100 g indijskih oreščkov, - 100 g mandljev ali lešnikov, - 1 beljak, - 1 žlička rjavega sladkorja, - po ½ žličke soli, kajenskega popra, mletega cimeta in mlete kumine, - 4 rezine ptujske posebne, - 4 rezine puranjega šinka, - 1 žlica rjavega sladkorja