Božična purica s suhimi slivami in z jabolčnimi krhlji

Za božič je odlična izbira sočna purica s prilogo iz suhega sadja. Res da vam bo priprava vzela nekaj več časa, a bo rezultat toliko bolj zavidljiv.

  • Čas priprave 4 h

  • Zahtevnost kulinarični izziv

  • Tip za božič

Sestavine

purica, težka 3 do 3,5 kg
2 čebuli
1 pomaranča
25 g mehkega masla
sol in mleti poper
2 korenčka, narezana na velike kose
peteršiljevi lističi za okras
velik pekač in papir za peko

Omaka

3 dl rdečega vina
1 zvrhana žlica slivovega džema
6 dl puranje ali piščančje osnove
Karamelizirana jabolka
25 g masla
50 g celih mandljev
2 jabolki

Slivova priloga

100 g masla
2 žlički brinovih jagod
3 srednje velike sesekljane čebule
2 sesekljana stroka česna
1 sesekljano steblo zelene
220 g svežih belih krušnih drobtin
2 olupljeni in na drobno narezani jabolki
220 g nasekljanih mehkih suhih sliv
šopek sesekljanega peteršilja
2 stepeni jajci
sol
pekač 30 x 40 cm, globok 3 cm
malo masla za pekač in papir za peko

Pečico segrejemo na 180 ° C. Purico splaknemo in s kuhinjskim papirjem osušimo. Eno čebulo razrežemo na četrtine, drugo na 6 krhljev. Nastrgamo pol žličke pomarančne lupine, ki jo prihranimo za nadev, pomarančo pa razrežemo na četrtine in jo skupaj s četrtinami čebule damo v trebuh purice. Celo purico premažemo z maslom, solimo in popramo. Čebulne krhlje in korenje damo na sredino velikega pekača in nanje postavimo purico. Ohlapno jo pokrijemo s folijo in damo v pečico. Za vsak kilogram purice računamo 40 minut peke. Pripravimo prilogo. Pekač namastimo z maslom. Brinove jagode stremo v možnarju. En dan star kruh v sekljalniku zdrobimo v drobtine. V veliki ponvi stopimo maslo, dodamo čebulo, česen in zeleno ter pražimo 12 do 15 minut, da se zelenjava zmehča in rahlo obarva. Dodamo brinove jagode, premešamo in ponev odstavimo. Vsebino preložimo v veliko skledo. Dodamo drobtine, jabolka, slive, skoraj ves peteršilj (nekaj ga prihranimo za okras), pomarančno lupino in stepena jajca. Solimo in popramo. Maso premešamo in preložimo v pekač, poravnamo, narahlo potlačimo in pokrijemo s papirjem za peko, premazanim z maslom. Prihranimo. Purico vzamemo iz pečice pol ure, preden je pečena, in temperaturo zvišamo na 200 °C. Folijo odstranimo, purico prelijemo z maščobo iz pekača, nato jo postavimo v pečico in pečemo še pol ure, da lepo porumeni. Ali je purica pečena, preverimo tako, da kovinsko paličico zabodemo v najdebelejši del stegna. Če se pokaže prozoren sok, je meso pečeno, če pa je sok rožnat, nadaljujemo peko in preverimo vsakih 10 minut Purico vzamemo iz pekača in jo preložimo na vroč servirni krožnik, kjer naj ohlapno pokrita s folijo počiva eno uro, preden jo razrežemo. Medtem pripravimo prilogo in omako. Temperaturo v pečici zvišamo na 220 °C. Pekač s prilogo damo v pečico in pokrito pečemo pol ure, nato papir odstranimo in pečemo še 10 minut, da se površina lepo obarva. Pripravimo omako. Vso maščobo iz pekača, v kateri se je pekla purica, odstranimo. Pustimo le mesni sok in čebulo; tudi korenje odstranimo. Vmešamo vino in džem. Pekač postavimo na grelno ploščo z visoko temperaturo in omako zavremo ter pokuhamo do polovice (8 do 10 minut). Dolijemo jušno osnovo skupaj s tekočino iz servirnega krožnika, ki se je izcedila iz pečene purice. Omako kuhamo še 10 do 15 minut, odvisno od tega, kakšno gostoto želimo. Karameliziramo jabolka. Jabolkoma izrežemo peščišča in vsako narežemo na 8 krhljev. Maslo stopimo v ponvi z neoprijemljivim dnom. Dodamo jabolčne krhlje in mandlje in jih na srednjem ognju pražimo 5 do 8 minut. Ponev pogosto pretresemo, da se mandlji zapečejo, jabolčni krhlji porjavijo in se zmehčajo, vendar še ohranijo obliko. Nič hudega, če začne maslo rjaveti, to da jedi še boljšo aromo. Pred serviranjem pogrejemo omako in jo damo v omačnico. Prilogo potresemo s peteršiljem in razrežemo. Purico razrežemo in postrežemo z omako in prilogami ter z ocvrtimi zdrobovimi kroglicami.

Božična purica s suhimi slivami in z jabolčnimi krhlji

Sestavine: - purica, težka 3 do 3,5 kg, - 2 čebuli, - 1 pomaranča, - 25 g mehkega masla, - sol in mleti poper, - 2 korenčka, narezana na velike kose, - peteršiljevi lističi za okras, - velik pekač in papir za peko, - 3 dl rdečega vina, - 1 zvrhana žlica slivovega džema, - 6 dl puranje ali piščančje osnove, - Karamelizirana jabolka, - 25 g masla, - 50 g celih mandljev, - 2 jabolki, - 100 g masla, - 2 žlički brinovih jagod, - 3 srednje velike sesekljane čebule, - 2 sesekljana stroka česna, - 1 sesekljano steblo zelene, - 220 g svežih belih krušnih drobtin, - 2 olupljeni in na drobno narezani jabolki, - 220 g nasekljanih mehkih suhih sliv, - šopek sesekljanega peteršilja, - 2 stepeni jajci, - pekač 30 x 40 cm, globok 3 cm, - malo masla za pekač in papir za peko