Velikonočni zajtrk z zbirateljico ljudskega izročila Dušico Kunaver in gosti

Z več kot stoletnim spoštovanjem tradicije in sožitja z naravo si v v okviru akcije Spoštujemo tradicijo prizadevamo širiti vedenje o bogastvu slovenske ljudske dediščine. Pri tem sodelujemo s priznano zbirateljico slovenskega ljudskega izročila Dušico Kunaver, s katero smo se na Gregorjevo v Zdravilišču Radenci pogovarjali o velikonočnih praznikih. 

Velikonočni zajtrk z zbirateljico ljudskega izročila Dušico Kunaver in gosti

Pri predstavitvi lokalnega ljudskega izročila so z velikonočno razstavo sodelovali tudi Dom starejših občanov Radenci – Dosor, Vrtec Radenci in domačinka Ani Kosednar ki je prikazala izdelavo pirhov s tehniko praskanja. Prava paša za oči je bil tudi velikonočni zajtrk, ki so ga pripravili v Zdravilišču Radenci.

Jajce je prastari simbol življenja, rodovitnosti in plodnosti.

Iz jajca se razvije novo, mlado življenje, prav tako kot iz zemlje v pomladnem času klije nova, mlada rast. Tako kot v naravi tudi podoba praznikov ostaja v svojem bistvu nespremenjena. Prazniki so povezani s šegami, pesmijo in praznično mizo, ki jo za praznik predpisuje ljudsko izročilo. Bogastvo ljudske dediščine sta Dušica Kunaver in Mojca Razbornik zbrali v knjižici Pirh - pisanica – remenka.

Pisanica - ljubezensko pisemce

»Pirh, pisanica in remenka je nekdaj darilo, ki so ga dobivali fantje od svojih deklet. V dneh pred veliko nočjo mnogokrat niti starši niso vedeli, komu hči pisanico piše. Če je bila Belokranjka Anka še tako lepa in če je v pesmi še tako samozavestno zapela »Mili Bože, al sem lepa!«, ji ni bilo dovoljeno, da bi fantu, ki ga je nosila v srcu, to smela povedati. Le na pisanici je smela izraziti svojo ljubezen, zato so pisanice, ta drobna ljubezenska pisemca, tako silno lepe.« 


Dušica Kunaver: »Ljubezen do vsega, kar je domače, mi je v zibelko položil moj oče«

»Ljubezen do vsega, kar je domače, mi je v zibelko položil moj oče – domoljubni Kraševec. Doživel in preživel je pet vojn in jih opisal v štirih knjigah. Naslednji polet za zbiranje ljudskega bogastva so mi dali moji učenci in dijaki. Mnogo prelepih ur sem doživela v med mladimi, ko so brez diha poslušali, kako so vile napolnile Blejsko jezero, kako je Zlatorog z zlatimi rogovi razril naše gore .... Sedaj kot stara učiteljica pišem knjige v želji, da bi starši in učitelji pokazali otrokom lepoto domačih pripovedi, pesmi, šeg .... da bi jim pokazali pot v neizmerno bogastvo našega ljudskega izročila, ki ni le dediščina preteklosti, ampak je dota prihodnosti!« o tem, od kje izvira ljubezen do slovenske ljudske dediščine pove Dušica Kunaver, ki se z zbiranjem ljudskega izročila ukvarja že več kot trideset let.

 Oglejte si video reportažo.

Velikonočni prazniki v Zdravilišču Radenci

V času velikonočnih praznikov v avli Hotela Radin v Zdravilišču Radenci pripravljajo velikonočno tržnico, na kateri si bodo lahko gostje in obiskovalci ogledali prave rokodelske umetnine velikonočnih pirhov, izdelanih v različnih tehnikah. Otroci bodo na velikonočnih ustvarjalnicah izdelali palačinkastega zajčka, pisana jajčka in velikansko jajce želja, za shranjevanje velikonočnih dobrot pa zajčkasto vrečo. Za goste v sodelovanju z Glasbeno šolo iz Gornje Radgone pripravljajo tudi dobrodelni velikonočni koncert.