OBREDI

Obredi so najboljše zdravilo, ki vrača in ohranja povezanost.

Velikokrat naju kdo na predavanjih ali delavnicah vpraša, kaj je sploh to obred.
Obredov imamo mnogo vrst, vsaka družina si izbira svoje in pomembni obredi so tisti, ki nas ohranjajo povezane in nas zbližujejo.
Tako je lahko obred meditacija, joga, telovadba, sprehod, molitev in seveda je lahko tudi prehranjevanje, čudovit skupni obred.
Za obrede je značilno, da ohranjajo neke navade, ki so vedno enake.
Danes bom govorila predvsem o obredu prehranjevanja. Zakaj. Ker se mi zdi najpomembnejši obred, ki ga počnemo vsak dan in ker je skupinski, družinski.
Midva z Albertom sva se ves čas trudila, da smo imeli vsaj en skupni obred na dan. Seveda ni uspelo vedno. Ampak, če se potrudiš in dogovarjaš, uspe večkrat.
Obred dobi lastnosti obreda takrat, ko dobi status, da je nekaj posebnega.
Pri našem skupnem obtoku smo se vsi držali nekih navad. (Namenoma nisem rekla pravil, ker imajo pravila drugačen pomen, kot navade).

Naj jih naštejem:
 NIHČE pri obroku nima na mizi oz. pri sebi mobitela.
 Na mizi ni časopisov in reklam.
 Preden začnemo jesti se zahvalimo tistemu , ki je hrano pripravil.
 Med kosilom ne odpiramo pogovora o težkih temah
To ni bilo nikoli izrečeno, ampak je bila navada. Midva nisva imela mobitela, midva sva se gledala v oči in pogovarjala prijetne stvari, nihče od naju ni bral, midva sva hvaležna za vse, kar imamo in enako učiva otroke.
Seveda ni bilo od vedno tako in za nekatere stvari sva porabila veliko energije. Morala rešiti veliko konfliktov. Veliko zapletov sva morala urediti med nama v partnerskem odnosu. Tudi midva nisva zmogla vedno sama. Potem tudi z otroki ni bilo tako težko.

Spremembe so včasih težke in jih ne zmoremo sami. Naj vam ne bo neprijetno, če si kdaj poiščete pomoč. Glede partnerstva, vzgoje…odnosov nasploh.

Ta vikend sva si z Albertom privoščila poseben vikend v dvoje. Posvetila sva se pogovorom, kako se počutiva v odnosu, kaj si kdo želi o čem kdo sanja, obiskala sta naju draga prijatelja in jaz sem prvič stala na supu! Uauuuu, naredila sem nekaj, kar nisem verjela, da zmorem.

Ob vseh teh čudovitih stvareh pa sva se odločila, da bova imela degustacijo že začinjenih piščancev Perutnine Ptuj.
In tako sva spekla za najine prijatelje dva piščanca . Prvi je bil začinjen s piransko soljo in zelišči, drugi pa je bil štajerski piščanec začinjen z bučnimi semeni.

pipek

K piščancu seveda paše tudi priloga. Zato smo se malo bolj potrudili, odšli v gozd, nabrali jurčke in naredili mešanico riža, pire in ješprenja z jurčki. Zraven pa še okusna poletna paradižnikova solata.

 2

To je bila naša gobja nabirka. Albert je pravi mojster v tem, kako razkosa piščanca, bilo je veliko smeha, predvsem pa odlična hrana.

3.jpg

Naslednji dan sva za kosilo jedla ražnjiče, ki sva jih spekla na žaru z grško solato. Ražnjiče, ki so že začinjeni, vendar brez e – jev in glutena. Torej zmagovalni za vse razen za vegetarijance.

4

 Res predpotopen žar, ampak speče pa odlično!

 5

 Ražnjiči so malo manjši, mene so navdušili. Mehki in sočni. Kot vidite, sva si kar privoščila. Ne samo odlično hrano ampak tudi veliko časa za naju. Tudi to je najin obred, da si vzameva čas druga za drugega, za stvari, ki oba veselijo. Veliko takih načinov in možnosti smo pokazali in začeli razvijati v akciji #ustavise.

Odnos ne potrebuje veliko, da ostane živ. Pa vendar potrebuje. Odnosi ne nastanejo sami od sebe, za odnose je potrebno skrbeti, jih negovati. Znati moramo deliti s partnerjem tako vesele, kot težke trenutke.
Včasih to ni preprosto. Velikokrat se moramo tega naučiti. In s tem, ko se učimo pokažemo tudi neko odraslo zrelost.

Kar mi je bilo od degustacije najbolj všeč je, da je hrana že do polovice pripravljena, zdrava in okusna. Treba jo je samo speči in to lahko naučimo tudi otroke.

Želiva vam čudovit začetek novega šolskega leta, da bi se znali ustaviti, ujeti trenutek in si privoščiti kaj dobrega.

Leonida in Albert

Veliko zapisov, posnetkov, predavanj in delavnic na temo družinskih odnosov dobite na teh povezavah:

Knjiga Izštekani najstniki in starši, ki štekajo

Spletna stran: www.vezal.si

FB: Facebook Izštekani najstniki ali Facebook Vezal

Youtube: Vezal