Spoštujemo tradicijo

Z več kot stoletnim spoštovanjem tradicije in sožitja z naravo si v Perutnini Ptuj v okviru akcije Spoštujemo tradicijo prizadevamo širiti vedenje o bogastvu slovenske ljudske dediščine. Pri tem sodelujemo s priznano zbirateljico slovenskega ljudskega izročila Dušico Kunaver in na sodoben način širimo vedenje o bogastvu ljudske dediščine mlajšim generacijam (od pripovedk, pesmi, rekov in legend, do šeg letnega kroga in življenjskega kroga), da ne bi utonilo v pozabo. K sodelovanju smo povabili tudi Anjo Vogrič in Anjo Oman, ki z obujanjem slovenskega ljudskega izročila na zanimiv in sodoben način prispevata k širjenju bogastva slovenske ljudske dediščine. 

Dušica Kunaver

Med domačimi živalmi so v življenju starosvetne slovenske vasi imeli petelin, kokoš in piščanci nadvse pomembno mesto. Bili so prisotni v številnih šegah, ki so uravnavale tok življenja, ki se dolga stoletja ni spreminjalo. Tako je bila cela kmetova družina v tesni povezavi z domačimi živalmi dolga stoletja vključena v vsakdanjik in praznik življenja, ki je potekalo po nepisanih, vendar strogo spoštovanih pravilih. Petelin in kokoš sta v starosvetni slovenski domačiji prinašalca dobre letine in blaginje. Njuna prisotnost je bila zato obvezna ob vseh največjih praznikih življenjskega in letnega kroga. »Vrhunec« vsakega praznika se dogaja za mizo, pa naj bo to novo leto, pust, velika noč, martinovo in božič ali delovni prazniki po končani žetvi, košnji, trgatvi ali pa hišni praznik ob ženitvi sina ali možitvi hčere.

PETELIN, KOKOŠ IN PIŠČANCI V SLOVENSKEM LJUDSKEM IZROČILU

SLOVENSKE LJUDSKE PRAVLJICE IN PRIPOVEDKE

O PUSTOVANJU, PUSTNIH ŠEGAH IN JEDEH

 

Velikonočni zajtrk z zbirateljico ljudskega izročila Dušico Kunaver in gosti

S priznano zbirateljico slovenskega ljudskega izročila Dušico Kunaver smo se na Gregorjevo v Zdravilišču Radenci pogovarjali o velikonočnih praznikih. Pri predstavitvi lokalnega ljudskega izročila so z velikonočno razstavo sodelovali tudi Dom starejših občanov Radenci – Dosor, Vrtec Radenci in domačinka Ani Kosednar ki je prikazala izdelavo pirhov s tehniko praskanja. Prava paša za oči je bil tudi velikonočni zajtrk, ki so ga pripravili v Zdravilišču Radenci.