Piščanec po ptujsko

  • Zahtevnost še kar lahkotno

  • Tip glavne jedi

Za 6 oseb:

1 piščanec  

 

Ptujska marinada

1 manjša čebula

1 žlica delno mlete gorčice

1 žlica zelenjavne jušne osnove

1 žlica paradižnikove mezge

pol žličke mlete sladke paprike

1–2 žlici domačega kisa

1–2 žlici oljčnega olja

nekaj vejic timijana

 

Zelenjava za prilogo

krompir

korenček

čebula 

česen

paradižnik

 

Za marinado sesekljamo čebulo in ji primešamo gorčico, zelenjavno osnovo, paradižnikovo mezgo, mleto papriko, kis, olje in timijan.

Piščanca očistimo tako, da mu odrežemo zakrneli del perutnic, rep in kožo pri vratu. Prestavimo ga v pekač, dobro premažemo z marinado in pustimo počivati dve uri.

Preden damo piščanca v pekač, ga obložimo z očiščeno in narezano zelenjavo za prilogo. V kombinirani pečici ga ob dodani pari najprej pečemo približno eno uro na 140 °C, nato paro izključimo, temperaturo povišamo na 180 °C in dodamo ventilacijo, da se piščanec lepo zapeče. V klasični pečici ga pečemo na 160 °C, ob koncu dvignemo temperaturo na 200 °C in vklopimo ventilacijo, da koža postane lepo hrustljava.

 

Nasvet: Piščanec je še sočnejši, če ga pri bedru zarežemo in pod kožo t prsi potisnemo košček masla, ki se pri peki topi in obliva prsi.

Recept je prispeval kuhar Primož Dolničar.