Toplotna obdelava

Perutninsko meso lahko pripravite na najrazličnejše načine, lahko ga pečete, cvrete, dušite ali kuhate, pri tem pa bodite pozorni, da ne pretiravate s temperaturo.

Toplotna obdelava

Pozor pri visokih temperaturah

Pri toplotni obdelavi mesa morate biti pozorni na to, da pri pečenju, praženju in cvrtju mesa ne pretiravate, saj lahko ob tem nastajajo nekatere škodljive snovi. Prekomerna toplotna obdelava pa vpliva tudi na izgubo hranilnih snovi. Lahko si pomagate tudi s termometrom za meso. Večino škodljivih mikroorganizmov uničite pri temperaturi 74 °C za manjše kose in pri 82 °C za večje kose mesa.

Mariniranje in polnjenje

Kadar meso marinirate, je priporočljivo, da marinado, v kateri je bilo surovo meso, najprej prekuhate, preden jo dodate kuhanemu mesu. Polnjeno meso pa napolnite pred toplotno obdelavo – ponavadi pečenjem ali cvrtjem.

Pečenje

Kaj je skrivnost, ki pri pečenem mesu tako vzpodbudi tek? Vročina! Zaradi nje beljakovine na površini mesa zakrknejo in s tem zagotovijo, da se slasten sok ne izcedi iz mesa. Obenem toplota iz mesa izvabi mamljiv vonj, ki privablja z obljubo sočnosti, mehkobe in odličnega okusa. Ne glede na to, ali perutninsko meso pečemo v pečici ali ponvi. Kadar pečete celega piščanca ali kose v pečici, kožo raje obdržite. Meso bo ostalo mehko in sočno.

Cvrtje

Cvrtje je eden najbolj priljubljenih načinov priprave perutninskega mesa. Okusna skorjica, za katero pri dunajskem načinu stoji kombinacija moke, jajca in krušnih drobtin, pri pariškem pa moke in jajca, ima več namenov. Poleg tega, da preprečuje vpijanje maščobe, v kateri se panirane dobrote pečejo, v meso, služi tudi temu, da se hranljive snovi in okusen sok iz mesa ne izločijo.

Kuhanje

Šop jušne zelenjave, kos perutnine in nekaj potrpežljivosti so osnova za dobro perutninsko juho, ki okrepča telo in razvedri čute. Skrivnost priprave je v počasnem kuhanju, saj mora voda, ko zavre, le nežno valoviti. Pa še nasvet: za res okusno perutninsko juho uporabite starejšo žival. Te namreč vsebujejo nekoliko več beljakovin in zmerno količino maščob, kar pripomore k bolj polnemu okusu jedi.

Dušenje

Dušenje je pogost način priprave perutninskega mesa, pri katerem meso pustimo, da se počasi kuha v majhni količini tekočine. Prednost tega načina je, da z njim dobimo odlične omake, ki ohranijo vso aromo, meso pa ob tem ohrani mehkobo in sočnost. Za dušenje so najprimernejši mehkejši kosi.

Kuhanje na pari

V zadnjem času priljubljenost kuhanja na pari narašča, saj ta postopek omogoča pripravo obrokov v skladu z načeli bolj zdrave prehrane, ki nudi veliko prednosti. V pari pripravljena hrana je dolgo veljala za nezanimiv način priprave mesnih obrokov, tudi zaradi prizvoka prehrane, namenjene za vzdrževanje diete. Tako pripravljeno meso ni le zdravo, saj živilo ohrani barvo, vitamine in mineralne snovi, pač pa tudi zelo bogatega, polnega in sočnega okusa.