Projekt USTAVI SE!... in okusi na polno

V Perutnini Ptuj sledimo smernicam uravnoteženega prehranjevanja, s posluhom za potrebe vseh generacij ustvarjamo izdelke, ki so kakovostni, zdravi, varni in okusni. Prihranek časa pri pripravi okusnega obroka pa lahko posvetimo sebi in svojim najdražjim. Zato v Perutnini Ptuj podpiramo osveščevalni projekt Ustavi se! s sporočilom: Ustavi se!...in okusi na polno.
Z vašo pomočjo vse do konca septembra zbiramo minute, ki jih bomo pretvorili v piknik druženje Društva prijateljev mladine iz Ptuja. Vabljeni k sodelovanju: ovekovečite svoj čas ob kulinaričnem druženju in izdelkih blagovnih znamk Perutnina Ptuj ali Poli ter foto utrinek delite z nami na FB Perfekten piščanec z oznako #ustavise.
Več o projektu Ustavi se! izveste na www.ustavi.se

Projekt USTAVI SE!... in okusi na polno


"Člani društva prijateljev mladine Ptuj smo prostovoljci, ki se znamo v življenju tudi ustaviti, želimo pa si, da bi za to motivirali tudi našo ciljno publiko, to so otroci, ki obiskujejo vrtec ali učenci prve in druge triade osnovne šole, skupaj z njihovimi starši in drugimi družinskimi člani. Želimo si, da bi se ljudje ustavili od vsakodnevnega hitenja ter si vzeli čas za družino. Naše prireditve so za otroke vedno brezplačne, za starše le izjemoma niso. Perutnina Ptuj nam s podaritvijo piknika za člane, prostovoljce društva prijateljev mladine Ptuj sporoča, da so opazili in nagradili naš trud. Tokrat se bomo mi ustavili z njihovo pomočjo. Hvala jim za to," je v imenu Društva prijateljev mladine Ptuj povedala Urška Vučak.

INTERNET PP JUL 18.7.2017 2

 

 

Skrb za dobrobit živali se odraža v kvaliteti mesa #ustavise

Perutnina Ptuj je prva in trenutno edina v Sloveniji, ki je leta 2015 vzpostavila t.i. piščancem prijazno rejo. Gre za nov standard in certificirano rejo, ki način reje približuje reji, kot je potekala na kmečkih dvoriščih ob striktni spremljavi sistema Kakovost - Varnost – Sledljivost, ki je vpeljan na vsakem koraku na poti od njive do vilice. Načrtujemo širitev piščancem prijazne reje, saj povpraševanje po mesu iz tovrstne reje, ki ga na najdete na prodajnih policah pod imenom Natur Premium, trenutno presega vzrejne zmožnosti. Dodana vrednost tovrstne reje se odraža na kvaliteti mesa, hkrati pa pri Perutnini Ptuj verjamemo, da je način reje korak naprej v smeri sodobnih dognanj o t.i. dobrobiti živali in trajnostnega razvoja. 

Šampion kakovost: Kolekcija Natur Premium

Trikratna prejemnica zlate medalje in s tem s prestižnim nazivom Šampion kakovosti se ponaša kolekcija Natur Premium, ki ga je prejela na letošnjem mednarodnem strokovnem ocenjevanju mesa in mesnih izdelkov Agra 2017. Nagrajeni izdelki iz kolekcije Natur Premium: piščančje peruti in bedra, file, file zrezek, stegna BKK, krače in piščanec z dodano drobovino.

INTERNET PP JUL 26.7.2017 ustavi se

Perutnina Ptuj ob lastnih farmah sodeluje skupno z 240 rejci, katerih primarna je skrb za dobrobit živali. Rejcem dostavljamo krmne mešanice, ki nastajajo v mešalnicah Perutnine Ptuj in so brez animalnih proteinov. Sestavljene so pretežno iz koruze, soje, pšenice ter mineralov in vitaminov. Rejcem dostavljamo tudi dan stare piščance, v samem procesu nudimo veterinarske storitve in storitve lastne tehnološke službe za kooperantsko rejo. Trenutno 24 rejcev se ukvarja s piščancem prijazno rejo. Najopaznejša novost, ki jo uvaja piščančja prijazna reja, je poseben pokrit nadstrešek ob celotni dolžini hleva. Njegova površina predstavlja vsaj 20 % rejne površine in tla so posuta s kakovostnim nastiljem. Piščancem je tako zagotovljen izhod na prosto, kjer lahko brskajo po nastilju, hkrati pa so zavarovani pred slabim vremenom in z mrežo tudi pred drugimi živalmi in pticami. Nov standard opredeljuje še veliko več, od kakovosti naravne krme do dobre osvetljenosti hleva, uvaja posebna plezala v notranjosti za spodbujanje naravnega gibanja in predpisuje številne čisto tehnične parametre.

Preverite izkušnje rejcev – video

 

»Potrebno je odpirati oči, razlagati razlike, odganjati brezbrižnost pri izbiri hrane« #ustavise

Stalno je treba poudarjati, da so razlike v kakovosti hrane zelo velike. Kar vidimo na prodajnih policah, prihaja iz različnih okolij, različnih proizvodnih procesov, čeprav gre za isto kategorijo izdelka. To je lahko piškot, piščančja prsa, še večje razlike so v procesiranih izdelkih. Hrana, proizvedena v Sloveniji, je proizvedena z manj agresivno tehnologijo kot hrana, ki jo uvozimo. Naučiti se moramo razlikovati med poceni in ceneno hrano. Ponudniki slednje preusmerjajo pozornost od iskanja razlik v kakovosti k privlačni embalaži in cenovnim signalom. Oči je potrebno usmeriti k bistvu hrane, izpostavlja dr. Aleš Kuhar, priznani agrarni ekonomist (vir: http://www.perutnina.com/sites/default/files/perutninar_1_mar_2017_web.pdf)

INTERNET PP JUL 18.7.2017 3

Nimamo izgrajenega občutka, da je razlika zelo velika

»Okolje se je v zadnjih 15 letih zelo spremenilo, kljub temu pa imamo ljudje še zmeraj občutek, da je vse, kar se pojavi na trgovskih policah, kakovostno. Žal to ne velja več. Danes se je spremenila širina ponudbe in iznajdljivost ponudnikov. Pri t.i. cenenih približkih hrane vsi v verigi stremijo k najnižjim stroškom. To vpliva na vhodne surovine in uporabo nadomestkov surovin, agresivnost tehnoloških postopkov, uporablja se veliko aditivov in ojačevalcev okusa, veliko je sladkorja, maščob, vode in zraka. Taka hrana je visoko procesirana in prazna, visoko kalorična.«

O hrani se veliko pogovarjamo …

»Hrana je »hot topic«, o njej se radi pogovarjamo, marsikaj preberemo, slišimo…Pa vendar potrošni vzorci našega zanimanja ne odražajo v »izvedbenem« delu, kaj damo v košarico. Ponudba je široka in pred policami velikokrat izklopimo zdravo pamet. Zakaj? Zaradi življenjskega stila, pomanjkanja časa in kompleksnosti informacij - hrana je kompleksni izdelek, zato ga je težko celovito razumeti.«
»Slovenci smo največji »šoping turisti« – nimamo ene, temveč več kot 4 najljubše trgovine, ki jih redno obiskujemo«.

Dve smeri razvoja

»Paradoks je ta, da je tehnološko zahtevnejša proizvodnja usmerjena zgolj v zniževanje stroškov. Uporabljajo ekstremno agresivne tehnologije, svojo ekonomiko iščejo v proizvodnji. Govorimo o cenenih približkih živil. »Hudič« je, da je Slovenija tako privlačna za proizvajalce cenenih približkov živil.
»Od iniciativ posameznikov je odvisno, kaj se znajde na krožnikih v javnih ustanovah, kot so na primer šole. Gre za minorne razlike v ceni in velikanske razlike v kakovosti živil.«
Severna Evropa gre v smeri industrializacije, medtem ko je druga smer razvoja usmerjena v iskanje višje kakovosti, ohranjanje vsega dobrega v živilih, trend gre v smeri avtentičnosti, kulinaričnosti. Pri nas se hrana še vedno proizvaja po tradicionalnih metodah, kar je dobro z vidika kakovosti in varnosti živil. Sistem reje in pridelave belega mesa je v Sloveniji najbolj organizirana vertikala v državi. Gre za zelo očiten zgled organiziranosti predelovalne industrije in kmetijstva.«

“Brez kančka dvoma lahko rečemo, da je Perutnina Ptuj en vidnejših stebrov slovenskega gospodarstva in vodilni ustvarjalec uspešnih vertikalnih agroživilskih sistemov v srednjeevropski regiji. To podjetje je v svojem 110-letnem poslovanju z razumevanjem pomena partnerskega odnosa z dobavitelji primarnih surovin spodbudilo razvoj slovenskega kmetijstva in je na tem področju oblikovalo poslovni model, ki je primerljiv vodilnim svetovnim konkurentom. Se pa Perutnina Ptuj od glavnine regionalnih in globalnih konkurentov razlikuje v ključni prvini agroživilskega podjetja. Desetletja, namreč, uspeva ohranjati krepko razlikovalno prednost pri kakovosti izdelkov in zato ostaja nedvomni tržni vodja v številnih segmentih. Pri tem pa ne gre spregledati, da uspešno upravlja mnoge »ikonične« blagovne znamke in dinamični portfelj izdelkov, ki sledi sodobnim prehranskim trendom, s čimer podjetje izkazuje močno zavezanost svojim porabnikom.«
Dr. Aleš Kuhar, agrarni ekonomist
Vir: Knjiga o zlatem jajcu ali 110 let Perutnine Ptuj (http://www.perutnina.com/sites/default/files/knjiga/KZJ/index.html)

Poreklo in uporaba antibiotikov

»V primerjavi z glavnino evropske proizvodnje glavnina slovenske prihaja iz občutno manj intenzivnih sistemov. En pokazatelj intenzivnosti, ki je kvantitativen, je uporaba antibiotikov. Povečana uporaba antibiotikov gre na račun nižjih standardov kakovosti - higiene in ravnanja z živalmi. Slovenija po evropskih raziskavah zastaja za okoli 10 x od »liderjev« na tem področju. Po porabi antibiotikov smo na repu (v pozitivnem smislu) skupaj z najrazvitejšimi državami Evrope. »

Civilizacijsko breme se čedalje bolj kaže
»Slabo prehranjevanje potencial družbe izniči. Imamo primere zelo razvitih držav, kjer niso preprečevali sprememb prehranjevalnih navad in imajo danes enormne stroške tudi z vidika javnega zdravstva. Spreminjanje prehranskih in nakupnih vzorcev je dolgotrajen proces, zato je pomembno, da se odnosa do hrane učimo že v krogu primarne družine.«

Ustavi se! in okusi na polno

Perutninsko meso je pomembna sestavina zdrave in uravnotežene prehrane, omogoča hitro pripravo, številne možnosti kombinacij, ki se dobro podajo tako klasičnim kot bolj eksotičnim jedem. V Perutnini Ptuj sledimo smernicam uravnoteženega prehranjevanja, s posluhom za potrebe vseh generacij ustvarjamo izdelke, ki so kakovostni, zdravi, varni in okusni. Prihranek časa pri pripravi okusnega obroka pa lahko posvetimo sebi in svojim najdražjim. Zato v Perutnini Ptuj podpiramo osveščevalni projekt Ustavi se! s sporočilom: Ustavi se!...in okusi na polno.
Z vašo pomočjo vse do konca septembra zbiramo minute, ki jih bomo pretvorili v piknik druženje Društva prijateljev mladine iz Ptuja. Vabljeni k sodelovanju: ovekovečite svoj čas ob kulinaričnem druženju in izdelkih blagovnih znamk Perutnina Ptuj ali Poli ter foto utrinek delite z nami na FB Perfekten piščanec z oznako #ustavise.

Več o projektu Ustavi se! izveste na www.ustavi.se

 

 

Skupne lastnosti uspešnih diet

Avtor članka: Mario Sambolec, dr. Feelgood
info@feel-good.si

INTERNET PP JUL 18.7.2017 1

Najprej odgovorimo na ključni vprašanji:
• Ali diete delujejo?
Kratko in jedrnato: Da.
• Zakaj?
Ker ustvarijo kalorični deficit oz. stanje negativnega energijskega ravnovesja. Po domače: na (shujševalnih) dietah pojemo manj (energije), kot potrebujemo. Če vztrajamo dovolj dolgo, brez vmesnih dni prenajedanja, bomo shujšali.
• Kako?
No, pa smo tam. Če bi znal odgovoriti na to vprašanje v slogu prejšnjih dveh, bi ta prispevek verjetno pisal s svoje jahte, nekje sredi Mediterana, medtem ko mi žena ločuje ribo od kosti in mali super Mario skače v vodo iz palube.


Oprostite, prispodobo sem morda odpeljal predaleč, ampak pomembno se mi zdi razumeti, da verjetno nikoli ne bomo spoznali enotnega prehranskega sistema, ki bi deloval za vse, v vsaki situaciji in za vedno.
Tudi če bi ga, s tem še vedno ne bi avtomatsko izpolnili prvega kriterija, ki je potreben za dolgoročno uspešen način prehranjevanja:

1. Doslednost.

Vsi smo že kdaj shujšali, se motim?
Ne govorim o izbranih načinih, temveč o končnem rezultatu. Vsaj enkrat v življenju smo pokazali, da znamo izgubiti kilograme, tako ali drugače.
Problem torej ni shujšati, ampak se ne ponovno zrediti. Da bi dosegli slednje potrebujemo doslednost, kar pomeni vztrajati v izbrani dieti dlje časa.
Če je dieta nečloveško restriktivna ali nevzdržna, milo rečeno, je doslednost že v začetku lahko prej kratkoročna. Takšni so posledično tudi rezultati.
Dolgoročno doslednost lahko dosežemo z razumevanjem osnovnih prehranskih pojmov in sprotnim prilagajanjem teh svojim ciljem ter življenjskem slogu.

2. Kalorije

Kalorični deficit je skupen vsakršni dieti s ciljem shujšati. Vegi, periodični post, ločevalna, 90-dnevna, korenčkova, beljakovinska, ketogena in LCHF, … izberite katero koli, vsaka ima svoj set »pravil«, ki omejuje celotno skupino živil, čas hranjenja ali kombinacije živil in s tem tudi kalorični vnos. Poznate dieto, ki bi dovoljevala jesti kolikor koli, kadar koli in karkoli?
Kalorije štejejo, vendar to še ne pomeni, da jih moramo nujno šteti. Za splošne cilje, kot so stanjšati debelino rešilnega jopiča okoli pasu, ali odstraniti podvesek, ki binglja s podlahti vsakič, ko komu pomahamo v slovo, bo morda že dovolj več pozornosti na velikosti porcij in upoštevanje starodavnega japonskega načela »hari hatchi bu« oz. jej dokler nisi sit 80 %.
Napredni telesni cilji, kot je spraviti odstotek maščobe pod kritično mejo vidnih trebušnih mišic, lahko zahteva tudi poznavanje svojih kaloričnih potreb in energijskih vrednosti posameznih živil.

3. Beljakovine

Pri beljakovinah sem morda pristranski, vendar to upravičujem z desetletno prakso, ki očitno kaže, da tisti, ki užijemo več beljakovin, kot narekujejo splošne smernice na temelju minimalnih priporočil*, praviloma nimamo težav z odvečno telesno težo.

Razlog zakaj nadalje pojasnjuje prehranska znanost, ki vztrajno opisuje beljakovine:
• kot pomemben regulator sitosti: večino nasitijo bolj, kot enaka količina kalorij iz maščob ali ogljikovih hidratov,
• z visoko termično »ceno«: približno tretjino kalorij iz beljakovinskega živila porabimo že v samem procesu presnove. Ta značilnost pri maščobah in ogljikovih hidratih ni izrazita.

*Omenjena minimalna priporočila so 0,8 grama na kilogram telesne teže posameznika, kar bi za avtorja tega članka pomenilo 80 g beljakovin dnevno. Če imate težavo postaviti to številko v kontekst naj vam olajšam: pomeni zelo malo.

Novejše študije se v prednostih več beljakovin le ponavljajo, ali dodajajo nove in priporočajo količine vsaj 1,5 g/kg, še raje 2 grama/kg za aktivne posameznike, starostnike ter tiste, ki hujšajo.

Objektivno najboljši viri beljakovin v prehrani so brez mnogo izjem živalskega porekla. »Sveta trojica« med njimi so (cela) jajca, ribe in meso. Sledijo mlečni izdelki na čelu s sirotkinimi beljakovinami v prahu (ang. whey), med rastlinskimi viri pa lahko izpostavimo stročnice, kot kaže naslednji seznam najkvalitetnejših:

1. JAJCA
• Proste, pašne reje.

2. RIBE IN MORSKI SADEŽI
• Mastne, negojene ribe (divji losos, sardine, skuša, slanik),
• polenovka, lokarda, oslič, tuna, postrv, orada, brancin, aljaški polak (postrv), kozice iz kontrolirane vzreje in lignji.

3. MESO
• Drobovina (jetra, srce).
• Govedina in teletina.
• Divjačina (srna, jelen, divja svinja) in konjsko meso.
• Pusti kosi jagnjetine, ovčetine in kozlička.
• Piščanec, puran, zajec, pusta svinjina.

4. MLEČNI IZDELKI
(iz ekološkega, po možnosti surovega mleka)
• Grški jogurt in kvark iz posnetega mleka,
• Sir in skuta iz posnetega mleka,
• sirotka v prahu.

5. RASTLINSKI VIRI
• Kvinoja, amarant, ajda,
• oves (ovseni kosmiči),
• stročnice (fižol, leča, čičerika, grah, bob, arašidi),
• fermentirana soja (tempeh, miso),
• alge (spirulina, klorela),
• kalčki (lucerna, fižola, brokoli, redkev),
• oreščki in njihova masla ali olja (mandlji, makadamija, lešnik, indijski oreh, pinije),
• konopljino seme (ne olje) in druga semena (sončnice, sezam, bučno in laneno seme),
• zelena zelenjava (špinača, brokoli, šparglji, ohrovt in brstični ohrovt),
• beljakovine graha, konoplje, ali riža v prahu.
Seveda je poreklo izbranih živil pomembno. Ne nazadnje, naša hrana je zdrava le toliko, kot je bil zdrav vir njene hrane, če me razumete. Če hranimo kravo z žiti in kokoši z mešanico kemije v prahu, je to za živali podobno nenaravno in zdravstveno problematično, kot bi mi poskušali preživeti pasoč se cele dneve na pašnikih, ali v restavracijah s hitro prehrano (šala, da to določeni dejansko počno, se ponuja kar sama, ampak se ji uprem).

Izberimo torej jajca proste reje, ko imamo možnost, meso slovenskega porekla, prosto-živeče ribe, itd.

4. Gorivo

V splošnem ima človeško telo najraje dva vira goriva (energije): to so ogljikovi hidrati, maščobe, ali obojega ravno prav, da napolnimo kalorični rezervoar. Beljakovine raje porablja za drugačne, tako rekoč »strukturne« procese, kot so obnova tkiv, gradnja kosti in mišic, podpora imunskega sistema in presnove.

Kvaliteta je ponovno nekaj, kjer so najboljše diete soglasne in z redkimi izjemami ne skoparijo z zelenjavo, manj sladkim sadjem, oreščki, semeni, … generalno med priporočili prednjačijo nepredelanima živila.

Nekateri demonizirajo škrob, ki so kruh, pašta, riž … in si rečejo LCHF, drugi zaprisežejo v veganstvo ter črtajo vse živalsko. Ne glede, gre za mehanizem kontrole goriva. Živila, ki se jih priporoča si delijo nadpomenko »naravna in nepredelana«, tista, ki se jih izloča pa »cuker, bela moka in predelana olja«. Poznate dieto, ki svetuje cvrtje v rafiniranem sončničnem olju, prosto uporabo navadnega sladkorja in obroke na osnovi predelanih žit? Jaz tudi ne.

5. Primer uspešne diete
Recimo ji BeZeG. Lahko tudi Feelgood BeZeG, če mi je dovoljena reklama. Akronim sestavlja do sedaj predstavljena stičišča uspešnih diet.
Be so beljakovine, Ze pomeni zelenjava in G gorivo. Torej, ko razmišljamo kako primerno obložiti svoj krožnik pri kosilu, postavimo nanj:
- Vir beljakovin: za dlan velik kos piščančjega mesa, na primer, ali dovolj rastlinskih beljakovin (stročnice in gomolji).
- Nadaljujmo s poljubno zelenjavo, karkoli imamo radi in je trenutno pri roki.
- Obrok dopolnimo s primerno količino goriva, glede na naše kalorične potrebe in sitost.

 

 

Prva piknik linija brez e-jev in aditiov

»Piščančji čevapi«, morda se je še pred leti slišalo nenavadno, danes ljubitelji žara v piknik meni redno uvrščajo najrazličnejše izdelke iz perutninskega mesa. Novost letošnje piknik sezone je piknik linija brez E-jev in aditivov, ki smo jo razvili pri Perutnini Ptuj. Sestavljajo jo sveži in najbolj kakovostni ter iskani deli piščančjega in puranjega mesa iz lastne vzreje in v sodelovanju z 240 rejci iz cele Slovenije. S skrbno nadzorovanimi tehnološkimi postopki smo željeno obstojnost in kakovost izdelkov dosegli z naravnimi začimbami in aromami. Pri razvoju nove piknik linije pa smo sodelovali strokovnjaki različnih področij, od živilske tehnologije, nutricionistike in trženja.

Piknik slo

Za ljubitelje blagih in bolj izrazitih okusov

Med najbolj zaželenimi mesnimi dobrotami za žar, ki jih odslej pri Perutnini Ptuj dobite tudi povsem brez e-jev in aditivov so: sveži piščančji ražnjiči, fit in pikantna piščančja nabodalca, BBQ krilca, grill in ognjene perutničke, BBQ piščančji in puranji steak, marinirana piščančja stegna s pikantno texas marinado, piščančji ali puranji čevapčiči, piščančje in puranje pleskavice in za gurmane še gurmanska pleskavica iz puranjega mesa s sirom.

Pripravite piknik s perutninskim mesom nove piknik linije z obilo zelenjave in okusite razliko. Hitro boste ugotovili, da se ob uživanju lažje prebavljive hrane po pikniku bolje počutite.

Nasveti

 Meso naj bo do peke na žaru čim dlje na hladnem
 Meso dobro prepecite, ne samo na površini, temveč v globini.
 Na deski oz. krožniku in s priborom, s katerim ste rezali surovo meso ali zelenjavo, ne rezite drugih živil. Nikakor jih ne smete ponovno uporabiti za pečeno meso.

Zbrane minute bomo pretvorili v piknik druženje Društva prijateljev mladine iz Ptuja.
Tudi v Perutnini Ptuj podpiramo projekt Ustavi se! Vabimo vas, da ovekovečite svoj čas ob kulinaričnem druženju in izdelkih blagovnih znamk Perutnina Ptuj ali Poli ter foto utrinek delite z nami na FB Perfekten piščanec z oznako #ustavise. V Perutnini Ptuj bomo zbrane minute pretvorili druženje s piknikom, ki ga bomo podarili Društvu prijateljev mladine iz Ptuja. Več o projektu Ustavi se! izveste na www.ustavi.se

 

Perutninsko meso je dobro za nas!

S perutnino lahko pripraviš res neverjetno veliko slastnih jedi. Recimo pohančke, ki jih zagotovo obožuješ, lahko skuhaš juho ali enolončnico, pripraviš omako za testenine, ga dodaš v rižoto ali solato, spečeš na žaru, narediš polpete, z njim nadevaš sendviče in še marsikaj… Same čudovite reči, ki jih imamo vsi radi! Marsikdo ima pri piščancu raje belo meso, to je meso od prsi, a je meso od stegen še bolj sočno!

Banerji PP JUN 2017 Slimfit 5

Za večino jedi lahko izbereš tiste kose, ki so ti najbolj všeč: bedrca, krače, perutničke, fileje (meso brez kože in kosti) – lahko pa vzameš kar celega piščanca, ki ga spečeš v pečici in si potem vsak vzame kos, ki mu je najljubši. Perutninsko meso pa ni samo okusno, ampak je tudi dobro za nas, saj je v njem veliko koristnih hranilnih snovi: vitamini, minerali, beljakovine in dobre maščobe. Zaradi njih sta piščančje in puranje meso pomemben del zdrave in uravnotežene prehrane! Vsebuje na primer vitamine skupine B, ki preprečujejo številne bolezni in skrbijo za pravilno delovanje človeškega organizma. Vitamin B12 na primer pri otrocih spodbuja rast in tek, sicer pa skrbi tudi za živčni sistem in pomaga pri slabokrvnosti. Vitamin B3 med drugim skrbi za našo kožo, prebavila in živčevje, vitamin B6 pa krepi našo odpornost in uravnava delovanje hormonov. In potem je tu še vitamin D, ki je koristen za kosti in zobe.
V perutnini so tudi številni minerali – to so snovi, rečemo jih tudi rudnine, ki jih telo ne proizvaja samo in jih moramo dobiti s hrano: železo, fosfor, kalcij, magnezij, cink in kalij. Minerali so zelo pomembni za pravilno delovanje telesa, za močne kosti, za dober vid, da bolje razmišljamo in se laže učimo.

Perutninsko meso je tudi odličen vir beljakovin, ki so potrebne za obnovo in rast celic v našem telesu, zlasti pomembne so za otroke! In potem so tu še zdrave maščobe, ki nam dajo energijo, imajo pa še kopico drugih pomembnih nalog. Perutninsko meso vsebuje nenasičene maščobne kisline, to so dobre maščobe, ki skrbijo za naše srce in ožilje, po drugi strani pa je v njem le malo zdravju škodljivih transmaščobnih kislin.

Pomembno je tudi, da z mesom pravilno ravnamo. Kupiti moramo kakovostno in sveže meso, ki ga takoj shranimo v najhladnejšem delu hladilnika in uporabimo v treh dneh. Ko ga pripravljamo, pazimo, da je popolnoma pečeno, brez rožnatih sledi v sredini. In tudi ko kuhamo pazimo na čistočo.
Tudi pri Perutnini Ptuj se zavedajo pomena projekta Ustavi se!
Sledijo najsodobnejšim smernicam uravnoteženega prehranjevanja, s posluhom za potrebe vseh generacij ustvarjajo izdelke, ki so kakovostni, zdravi, varni in okusni.
Perutninsko meso je pomembna sestavina zdrave in uravnotežene prehrane, omogoča hitro pripravo, številne možnosti kombinacij, ki se dobro podajo tako klasičnim kot bolj eksotičnim jedem. Prihranek časa pri pripravi okusnega obroka pa lahko namenimo sebi in svojim najdražjim.