Nagrajena znanost

Florijan Cajzek, tehnolog v Perutnini Ptuj, je za svoje magistrsko delo prejel študentsko Prešernovo nagrado Biotehniške fakultete.

Nagrajena znanost

Prešernove nagrade študentom fakultete se podeljujejo za spodbujanje znanstvenoraziskovalne ali umetniške dejavnosti študentov. V letu 2019 jih je Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani podelila dvanajst. Na predlog Oddelka za živilstvo je Prešernovo nagrado prejel Florijan Cajzek, magister inženir živilstva, in sicer za delo »Priprava mlevskih frakcij ječmena in ovsa s povečanim deležem beta-glukanov«. 

Izhodišče magistrskega dela je bilo vprašanje, ali je možno z relativno preprosto in cenovno ugodno metodo mletja in frakcionacije pripraviti ovseno in ječmenovo moko z različno sestavo makrohranil in mikrohranil, kot so antioksidanti in beta-glukani. Povečana vsebnost beta-glukanov je zaželena, saj znižujejo glikemični indeks živil ter koncentracijo holesterola v krvi. Florijan, ki je od lanskega leta zaposlen kot tehnolog v predelavi v mesni industriji na Ptuju, je povedal, da ga je kemija že od nekdaj zanimala in je zato izbral temo magistrskega dela, ki je bolj usmerjena v kemijo. »Če bi vedel, da bom zaposlen v Perutnini Ptuj, bi verjetno izbral temo, ki se veže na to področje,« je razložil.

Na Biotehniški fakulteti so o Florijanovem nagrajenem delu zapisali, da ob znanstveni odličnosti izkazuje veliko uporabno vrednost, odlikuje pa ga tudi pristop Zero Waste Management oz. proizvodnje brez odpadkov. 

Iskrene čestitke!