Igre s pirhi

K velikonočnim praznikom so nekdaj spadale tudi igre s pirhi. Bile so znane in priljubljene v vsej naši deželi. Igrali so jih na veliko nedeljo, predvsem pa na velikonočni ponedeljek.

shutterstock 576597622

Velika noč je tudi zaradi simpatičnih velikonočnih opravil in iger, eden najbolj razburljivih praznikov za otroke.

Velikonočni ponedeljek je bil v naši deželi nekdaj izjemen dan.

Vsi drugi prazniki v letu so potekali po nepisanih, a strogo spoštovanih "predpisih". Vsak praznik je bil nekaj slovesnega in predpisoval je določeno šego, vedenje, pražnjo obleko in predpisan jedilnik. Na velikonočni ponedeljek pa so se naše vasi zavrtele v veselem plesu ob polni mizi in ob sproščenem druženju.

Druženja ob igrah s pirhi so se veselili vsi - igralci in gledalci.

Otroci so si z zmagami v igrah s pirhi gradili ugled med vrstniki in tudi odrasli fantje so si prizadevali za tovrstne "trofeje" in se pred veliko nočjo poskušali čim bolj izuriti v sekanju, tolčenju, valjanju, trkljanju, turčanju, valinčanju, šterclanju... ali kakorkoli so se že te igre v posameznih krajih imenovale.

 

Tolčenje pirhov

Dva igralca držita vsak svoj pirh v rokah. Trkata s pirhi s "špico" ob "špico" (zgornji špičasti del pirha). pred igro sta seveda vsak svoj pirh dobro preizkusila, če ima dovolj trdno lupino. "Test" za trdnost jajčne lupine je trk ob prednje zobe. Močna lupina ima čist zvok. Zmagovalec je tisti, ki mu uspe razbiti pirh svojega soigralca.

Sekanje pirhov

Tako kot pri ostalih igrah s pirhi, se tudi pri sekanju igralci sproti dogovorijo za pravila igre - koliko je pirh oddaljen, koliko zamahov sme igralec narediti preden požene kovanec v pirh, ali mora kovanec le prebiti lupino pirha ali se mora zariti v pirh ali celo na drugi strani pokukati iz njega. Po pravilih presekani pirh je darilo zmagovalcu.

Valjanje in trkljanje pirhov

Ta igra s pirhi bi bila lahko podobna balinanju ali pa celo golfu, saj je treba po poševni deščici spustiti pirh tako spretno, da zadene cilj - pod deščico nastavljen pirh. V nekaterih krajih, kot na primer v Podjunski dolini in na Ptujskem polju pa so igralci morali spraviti pirh v luknjico, izdolbeno v travi. Tudi v Pirničah pod Šmarno goro so nekdaj pirhe trkljali v luknjico in se igrali to igro predvsem na veliko nedeljo popoldne. Ponedeljek je bil pa dan druženja in veselja.

Velikonočni ponedeljek ni bil le dan igranja s pirhi, plesanja kol, igranja raznih družabnih iger in druženja sosedov ob pogovorih in pesmi, bil je tudi dan obdarjevanja.

 

 

Gradivo zbrali: Dušica Kunaver, Mojca Razbornik