Brez glutena za vse s celiakijo

Celiakija je avtoimuno obolenje tankega črevesja (poškodba črevesja zaradi glutena) in je v zadnjem času ena pogostejših bolezni prebavnega trakta tako pri otrocih kot pri odraslih. 

Brez glutena za vse s celiakijo

Kako jo prepoznamo?

Celiakija se lahko izraža s celo paleto kliničnih znakov: od napetega trebuha, pogostega odvajanja smrdečega, neformiranega in penastega blata, slabokrvnosti, izgubljanja telesne teže, do menjanja razpoloženja in slabše koncentracije. Velika večina bolnikov ima žal neznačilne ali slabo izražene klinične znake in lahko preživijo celo življenje nevedoč, da imajo celiakijo. Prisotnost antigliadinskih protiteles ugotavljamo s hitrim testom za celiakijo (rezultat je znan že v nekaj minutah).

Kako živeti s celiakijo?

Še vedno je edino dokazano uspešno zdravljenje celiakije stroga prehrana brez glutena, ki je doživljenjska. Bolnik s celiakijo mora iz prehrane izključiti vsa živila, ki vsebujejo gluten (pšenica, pira, rž, kamut, ječmen) in vse izdelke, ki v svoji sestavi vsebujejo našteta žita. Vnetje sluznice tankega črevesja se umiri in sluznica se normalizira.

Izdelki brez glutena

Najlažje je kupiti izdelek, ki je deklarirano brez glutena. V tem primeru je na izdelku jasno označeno, da je brez glutena, izdelek ima tudi znak prečrtanega pšeničnega klasja. To pomeni, da je izdelek izdelan v pogojih, kjer je izključena kontaminacija z glutenom in je vsaka serija kontrolirana na prisotnost/odsotnost glutena.