Velikonočni piščanec

Kdo pravi, da si za ta praznik namesto svinjine ne moremo privoščiti kar celega piščanca? Dajte priložnost fantaziji okusov, ki se razvije, ko združimo sezonske sestavine s prazničnimi stalnicami.

  • Čas priprave 90 min

  • Zahtevnost še kar lahkotno

  • Tip Velika noč

Sestavine:

1 PP piščanec
100 g prekajene slanine (pancete)
Šop divjih špargljev
1 srednje velika čebula
1 strok česna
2 stari žemlji
2 jajci
1 korenček
1 čajna žlička čemaža ali drobnjaka
Belo vino
Majaron
Sol in poper

 

Avtorica: Zorica Planinšek

Piščanca operemo, obrišemo, posolimo in popopramo.

Nato naredimo nadev: na oljčnem olju prepražimo dimljeno slanino, dodamo čebulo, česen in nalomljene divje šparglje. V globoko posodo na drobno natrgamo stari žemlji, dodamo 2 jajci, sol, poper, malo majarona, sesekljan čemaž ali drobnjak, malo nastrganega korenja in vse skupaj zmešamo.

Nadevamo piščanca in damo v namaščen pekač. Pečemo 50 minut na 180°C, nato še 15 minut na 220°C. Med peko piščanca pridno polivamo z mešanico olja in vina.

Ko je pečen, ga vzamemo ven iz pečice, pokrijemo z aluminijasto folijo in pustimo stati 10 minut, da se sokovi prepojijo.

Zraven postrežemo nariban hren v smetanovi ali jabolčni omaki.

PP piščanec

Kje kupiti

Velikonočni piščanec/h1> Sestavine: - 1 PP piščanec, - 100 g prekajene slanine (pancete), - Šop divjih špargljev, - 1 srednje velika čebula, - 1 strok česna, - 2 stari žemlji, - 2 jajci, - 1 korenček, - 1 čajna žlička čemaža ali drobnjaka, - Belo vino, - Majaron