Omake za k perutnini z žara

Brez njih ne gre...
GRŠKA TZATZIKI, PARADIŽNIKOVA, FIŽOLOVA Z JOGURTOM, GORČIČNA, ČESNOVA, GORGONZOLNA in druge omake za piknik. Preverite odlične recepte, ki pašejo k prav vsem Piknik izdelkom brez e-ejev in aditivov iz Perutnine Ptuj. 

  • Zahtevnost povsem enostavno

Grška omaka Tzatziki

GRSKA OMAKA TZATZIKI IMG 5387 10000 2

Sestavine
 1 velika kumara
 3 dl grškega jogurta
 2 stroka česna
 2 žlici deviškega oljčnega olja
 1 žlica limonovega soka
 sol in poper
 5 žlic kopra (ali nasekljane sveže mete)

Priprava
Olupljeno kumaro narežemo na tanke paličice (lahko tudi na rezine ali pa jo naribamo), posolimo in pustimo eno uro,da izgubijo odvečno tekočino. Česen drobno sesekljamo in ga primešamo jogurtu. Dodamo olje, limonov sok in poper, premešamo in ohladimo v hladilniku. Kumare z rokami stisnemo, da kumarični sok odteče. Jogurtovo zmes dobro premešamo, dodamo odcejene kumare, primešamo še koper ali meto in ponudimo.

 

Hladna paradižnikova omaka

Sestavine
 450 g paradižnika
 200 g čebule
 omaka tabasko
 peteršilj
 sladkor
 limonov sok
 mleta kumina
 cimet in piment po okusu
 sol

Priprava
Paradižnik operemo in olupimo ter narežemo na kocke. Čebulo in peteršilj očistimo in sesekljamo. Vse sestavine zmešamo, lahko tudi v multipraktiku, z zgoraj navedenimi začimbami. Omaka odlično tekne k perutnini z žara.

 

Omaka iz pečene rdeče paprike in češnjevca

OMAKA IZ PECENE RDECE PAPRIKE IN CESNJEVCA IMG 545600000 2

Sestavine
 100 g češnjevih paradižnikov
 strok česna
 velik zelen čili (feferon)
 200 g pečene rdeče paprike (lahko iz kozarca)
 rezina kruha brez skorje
 žlica vinskega kisa
 sol in poper

Priprava
Češnjev paradižnik razrežemo na četrtine, česen olupimo in stremo, čili očistimo semen in nasekljamo, pečeno papriko grobo narežemo, kruh natrgamo na koščke. Vse sestavine damo v sekljalnik in sesekljamo v grob pire. Preložimo ga vskledo, pokrijemo s folijo in do postrežbe postavimo v hladilnik.

 

Omaka iz pečenih jajčevcev

Sestavine
 2 jajčevca
 strok česna
 1 dl jogurta
 sok polovice limone
 grobo narezan zelen čili
 žlička mletega koriandra
 malo oljčnega olja
 sol in poper
 oljčno olje za pokapanje

Priprava
Najprej pripravimo in segrejemo žar. Na vroči žerjavici spečemo cela jajčevca tako, da koža potemni, meso pa postane mehko (jajčevca lahko spečemo tudi v pečici v 20 minutah). Nato ju odstavimo in ko se ohladita, ju olupimo in meso grobo narežemo. Skupaj z jogurtom, limonovim sokom, česnom, čilijem, koriandrom in oljem damo meso jajčevcev v sekljalnik in vse skupaj začinimo še s soljo in poprom. Sesekljamo v gladko omako. Če želimo omako s koščki, jajčevce, česenin čili narežemo na roke in jih nato zmešamo s preostalimi sestavinami.

 

Fižolova omaka z jogurtom, bučkami in meto

FIZOLOVA OMAKA Z JOGURTOM IMG 542111111

Sestavine
 2 žlici oljčnega olja
 1 bučka
 2 stroka česna
 300 g kuhanega belega fižola (pločevinka 40 dag)
 sok pol limone
 170 g manj mastnega grškega jogurta
 2 žlici sesekljanih metinih listov
 sol in poper

Priprava
Bučko narežemo na kockice, česen olupimo in nasekljamo. V ponvi segrejemo oljčno olje, dodamo bučke in česen, začinimo s soljo in poprom ter pražimo, da se bučke zmehčajo. Nekaj žlic bučk vzamemo iz ponve in jih prihranimo, preostanek pa stresemo v skledo. V skledo z bučkami dodamo odcejen fižol, limonov sok, jogurt in meto. S paličnim mešalnikom sestavine zmešamo v gladko omako, ki jo preložimo v posodico in posujemo s prihranjenimi kockicami bučk.

 

Ostra zelena omaka

Sestavine
 400 g paradižnika
 1–2 ostra feferona
 200 g sveže zelene paprike
 150 g čebule
 mleta kumina
 sveži koriander
 sol

Priprava
Vso zelenjavo operemo in očistimo, papriki in feferonoma odstranimo semena. Zelenjavo narežemo na na večje kose, damo v multipraktik in jih grobo sesekljamo. Začinimo s soljo, kumino in sesekljanim koriandrom.

 

Gorčična omaka

GORCICNA OMAKA IMG 54830000 2

Sestavine
 2 žlici gorčičnih semen
 100 g dijonske gorčice
 100 g majoneze
 100 g kisle smetane
 2 žlički worchestrske omake (po želji)

Priprava
V ponvici na srednjem ognju 2 do 3 minute pražimo gorčična semena. Stresemo jih v primerno posodo in zmešamo z gorčico, majonezo, kislo smetano in worchestrsko omako. Omako lahko postrežemo s perutnino, rdečim mesom, ribami in rakci.

 

Gorgonzolna omaka

Sestavine

 100 g gorgonzole
 100 g majoneze
 200 g kisle smetane
 1 sesekljana čebula
 pol žličke črnega popra
 sol po potrebi

Priprava
V dovolj veliko skledo pretlačimo gorgonzolo. Dodamo majonezo, kislo smetano in sesekljano čebulo. Začinimo s poprom, po potrebi tudi s soljo. Dobro premešamo. Postrežemo s piščančjimi perutničkami, rakovimi repki in zelenjavo na žaru.

 

Omaka z ovčjim sirom

Sestavine
 1 mlada čebula
 100 g ovčjega sira
 3 vložene drobne paprike
 125 g kisle smetane
 2 stroka česna
 sol in poper
 malo mleka


Priprava
Mlado čebulo očistimo, operemo in narežemo na tanke kolobarje. Česnova stroka olupimo in stisnemo. Ovčji sir zdrobimo z vilicami. Vložene paprike razpolovimo, odstranimo semenje in drobno narežemo. Kislo smetano zmešamo z mlekom, vmešamo ovčji sir, papriko, čebulo in česen ter začinimo s soljo in poprom. Omaka odlično tekne k dušeni ali surovi zelenjavi in k mesu z žara.

 

Česnova omaka


Sestavine
 2 glavici česna
 2 žlici oljčnega olja
 sol in poper
 2,5 dl kisle smetane
 2 žlici nasekljanega peteršilja
 2 žlici suhega šerija
 noževa konica popra


Priprava
Vrhove glavic česna odrežemo (približno en centimeter debelo) in rezno površino pokapamo z oljčnim oljem ter začinimo s soljo in poprom. Česen zavijemo v aluminijsko folijo, tako da bosta rezni površini obrnjeni navzgor. Pečemo na zmernem ognju približno pol ure, dokler se česen ne zmehča. Česen odvijemo, ohladimo in mehko sredico iztisnemo v primerno skledico. Primešamo ostale sestavine in postrežemo k mesu na žaru, pečenemu krompirju ali uporabimo kot polivko za testenine.

 

Kremna metina omaka

 KREMNA METINA OMAKA IMG 54650000 2

Sestavine
 5 žlic svežih metinih lističev
 9 dag sira maskarpone
 2 žlici piščančje osnove
 malo popra

Priprava
Vse sestavine piriramo s pomočjo paličnega mešalnika. Omako lahko postrežemo hladno ali rahlo ogreto, odlično se bo ujela s piščančjim mesom na žaru!

 

Jabolčno-karijeva omaka


Sestavine
 3 mlade čebule
 2 jabolki
 8 žlic olja
 sol in poper
 2 žlički karijevega praška
 košček ingverja
 ščepec sladkorja
 sok ene limone


Priprava
Mlado čebulo očistimo, operemo in narežemo na tanke kolobarje. Jabolki olupimo in drobno nastrgamo. Ingver olupimo in drobno naribamo. Limonov sok in olje pomešamo s čebulo, jabolki ter ingverjem. Zmes začinimo s soljo, poprom, sladkorjem in karijevim praškom. V pokriti posodi postavimo v hladilnik.