En piščanec, dve kosili: Cezarjeva solata s pečenim piščancem in juha s pečenim piščancem in zelenjavo

  • Čas priprave 2 h

  • Zahtevnost kulinarični izziv

  • Tip glavne jedi

Cezarjeva solata s pečenim piščancem in 
SESTAVINE:
1 velik piščanec (1,7 kg), 2 žlici oljčnega olja, 1 limona, narezana na 4 krhlje, 6 rezin prekajene mesnate slanine, 3 debele rezine belega kruha ali 1 mala čabata, 1 rimska solata, pest rukole, 4 slani fileji sardonov (inčunov), 1 strt strok česna, ½ žličke dijonske gorčice, 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja, 50 g grobo naribanega parmezana

Juha s pečenim piščancem in zelenjavo
SESTAVINE:
2 žlici oljčnega olja, 1 majhna čebula, 2 stebli zelene, 2 strta stroka česna, 1,5 l vroče piščančje jušne osnove (lahko iz kocke), 150 g drobnih testenin, 400 g mešane sezonske zelenjave, npr. beluši, grah, bučke, korenje …, 1 pločevinka (400 g) belega fižola, pečene piščančje prsi, velika pest bazilikinih listov, ekstra deviško oljčno olje za pokapanje, nariban parmezan za posip

 

Cezarjeva solata s pečenim piščancem 
PRIPRAVA
1. Pečico segrejemo na 200 °C. Piščanca damo v velik pekač, ga po vseh straneh namažemo z oljem ter solimo in popramo. Čez piščanca ožamemo dva krhlja limone in pečemo 1 uro in 15 minut.
2. V pekač nato dodamo rezine slanine in pečemo še 10 minut, da slanina postane hrustljava, piščanec pa je skoz in skoz pečen in ima zlato zapečeno kožo.
3. Piščanca in slanino vzamemo iz pečice, v pekač pa dodamo kruh, narezan na 1,5 cm velike kocke, ki jih dobro pomešamo s sokovi od pečenja. (Če je v pekaču preveč maščobe, jo odlijemo.) Pečemo 8 do 10 minut, da se kruh zlato zapeče.
4. Slanino g robo narežemo, meso piščančjih beder pa natrgamo na kose (prsi prihranimo za juho spodaj). Solatne liste natrgamo in jih skupaj z rukolo razporedimo v 4 skledice za solato, nato obložimo s piščancem, slanino in popečenim kruhom.
5. V majhnem multipraktiku z meljemo narezane sardonove fileje, strt strok česna in gorčico. Prilijemo ekstra deviško oljčno olje in stisnemo sok preostalih dveh limonovih krhljev ter zmešamo. Solato zabelimo s prelivom in posujemo z grobo naribanim parmezanom.

Juha s pečenim piščancem in zelenjavo
PRIPRAVA
1. Čebulo in stebelno zeleno drobno sesekljamo. V veliki kozici na šibkem ognju segrejemo olje in na njem pražimo drobno sesekljano čebulo ter drobno narezano stebelno zeleno 8 minut, da se zmehčata, a ne obarvata.
2. Dodamo piščančjo jušno osnovo, zavremo, nato dodamo testenine in kuhamo 2 do 3 minute. Dodamo na koščke narezano zelenjavo in nežno kuhamo še 5 minut, da se malo zmehča. Solimo in popramo, dodamo odcejen in oplaknjen fižol in piščanca, ki smo mu odstranili kožo in ga natrgali na koščke, ter kuhamo še nekaj minut.
3. Juho naložimo v skodele, pokapamo z oljčnim oljem in posujemo s parmezanom. Zraven ponudimo kruh.
KOLIČINA: za 4 osebe

KOLIČINA: za 4 osebe
Piščančja jušna osnova
Kosti pečenega piščanca ne zavržemo, ampak iz njih skuhamo jušno osnovo. Položimo jih v velik lonec, dodamo jušno zelenjavo (npr. čebulo, korenček, zeleno, kolerabo, por, cvetačo …), prelijemo s hladno vodo in segrejemo, da nežno zavre. Počasi kuhamo 2 do 6 ur – dlje jo kuhamo, okusnejša bo. Kuhano osnovo precedimo in jo shranimo v hladilnik za največ 3 dni ali pa jo zamrznemo – za juhe, rižote in druge jedi. (Na enak način skuhamo tudi jušno osnovo iz surovih piščančjih kosti.)
Nasvet
Če želimo pripraviti samo solato, ne pa tudi juhe, lahko na enak način spečemo samo 6 piščančjih stegen (15 do 20 minut). Za preliv pa lahko namesto sardonov vzamemo malo gorgonzole.

Natur Premium piščanec z dodano drobovino

Kje kupiti