Shranjevanje perutnine

Surovo ali pripravljeno perutninsko meso in jedi lahko shranjujete v hladilniku ali zamrzovalniku, pri tem pa morate upoštevati nekaj pomembnih nasvetov.

Shranjevanje perutnine

Shranjevanje svežega mesa

Proizvajalci so zavezani, da na oznaki mesa napišejo tudi navodila za shranjevanje in pripravo živila, ki jih morate upoštevati, če želite pripraviti dober in zdrav obrok.

  • Preprečite stik surove perutnine z drugimi živili (sveže, surove perutnine brez embalaže ne
  • shranjujte skupaj z drugimi živili).
  • Perutninsko meso vzemite iz embalaže in ga shranite v posodo s pokrovom.
  • Perutnino hranite v najbolj hladnem delu hladilnika (na najnižji polici).

Shranjevanje pripravljenega mesa

  • Ostanke pripravljenih perutninskih jedi v roku dveh ur pospravite v hladilnik in jih pojejte v treh dneh, sicer jih je bolje zavreči.
  • Perutninsko meso hranite v domačem hladilniku pri temperaturi 4 °C.
  • Pripravljeno perutninsko meso lahko hranite v zamrzovalniku 4 mesece.
  • Embalažo v kateri zamrznete pripravljen perutninski obrok, opremite z datumom.
  • Bodite pozorni na to, da je embalaža trdno zaprta.
  • Preden pripravljeno perutninsko hrano zamrznete, jo morate popolnoma ohladiti.
  • V zamrzovalniku hranite meso pri temperaturi -18 °C.

Odmrzovanje

  • Globoko zamrznjeno perutnino dajte v posodo s pokrovom in v hladilniku počasi odmrznite.
  • Zmrznjenega mesa ne smete odmrzniti na sobni temperaturi, ampak to storite v hladilniku, pod mrzlo tekočo vodo v originalni embalaži ali v mikrovalovni pečici.
  • Čas odmrzovanja je odvisen od količine mesa. Osnovno pravilo pa je, da se odmrznjenega mesa nikoli ne sme ponovno zamrzovati.