Čistoča pomeni zdravje

Čeprav velja perutninsko meso za zelo nezahtevno in lahko za pripravo, ni čisto vseeno, kako ga pripravite, če želite da bo vaš obrok tudi varen.

Čistoča pomeni zdravje

Čistoča na prvem mestu

Temelj varne priprave hrane je čistoča. Vsake priprave hrane se morate lotiti s čistimi rokami in na čistih delovnih površinah.

  • Roke najprej operite z milom pod toplo tekočo vodo. Postopek večkrat ponovite med pripravo in po njej.
  • Z detergentom in toplo tekočo vodo operite ves pribor, vse posode, deske in delovne površine, ki so bile v stiku s surovim mesom, saj boste le tako preprečili nastanek in razvoj nevarnih bakterij.
  • Bodite pozorni tudi na to, da sok svežega perutninskega mesa ne kaplja po vašem hladilniku in da v primeru, če se to zgodi, hladilnik takoj pobrišete.
  • Strokovnjaki za higieno priporočajo, da za surovo in kuhano meso uporabljate različne deske, krožnike in pribor, saj tako lahko preprečite prenos bakterij na kuhano meso, ki ste jih pred tem s toplotno obdelavo uničili.
  • Perutnino režemo glede na velikost na štiri, šest ali osem kosov (zelo majhne piščance včasih le razpolovimo). Za rezanje uporabljajte nož ali škarje za perutnino.